Brazil: Lula može pobediti u prvom krugu 

Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images

Novo istraživanje FSB Peskuisa, koje je naručila Banco BTG Pactual i koje je objavljeno 15. avgusta, pokazuje da bivši predsednik Luiz Inacio Lula da Silva (PT) vodi u izbornoj trci za predsednika, sa 45%. Predsednik Žair Bolsonaro (PL) je drugi sa 34%.1 

U odnosu na studiju iste istraživačke kompanije objavljenu prošle nedelje, Lula je imao rast od četiri procentna poena, dok je Bolsonaro ostao na istom nivou. Razlika između dva glavna kandidata porasla je sa 7 na 11 procentnih poena za 7 dana. 

Lula se izjednačio, na granici greške, sa zbirom svih ostalih kandidata (45% prema 46%), što bi mu moglo garantovati pobedu u prvom krugu. 

U scenariju drugog kruga izbora, Lula bi pobedio sve ostale kandidate. Bivši predsednik ima 53 odsto podrške prema anketi, dok Bolsonaro ima 38 odsto. Ako bi išao protiv Gomesa, Lula bi imao 50%, a Gomes 29%, a protiv Simone Tebet, Lula bi pobedio sa 54% ​​prema 26%. 

Institut je telefonom anketirao 2.000 birača između 12. i 14. avgusta 2022. Greške je plus ili minus 2 procentna poena, a indeks poverenja je 95%.2 

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://noticias.uol.com.br/eleicoes/2022/08/15/pesquisa-btg-fsb-presidencia-15-agosto-2022.htm 

  2. https://kawsachunnews.com/lula-up-four-points-in-a-week-could-win-1st-round 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.