Kina oprašta 23 kredita za 17 afričkih zemalja

Foto: CGTN

Kina oprašta 23 beskamatna zajma za 17 afričkih zemalja, nakon što je već otpisala 3.4 milijardi dolara i restrukturirala 15 milijardi dolara duga od 2000. do 2019. godine. Peking je obećao više infrastrukturnih projekata i ponudio povoljne trgovinske sporazume u modelu „uzajamno korisne saradnje“. 

Dok Peking ima istoriju opraštanja ovakvih zajmova, zapadne vlade su iznele neosnovane, politički motivisane optužbe da Kina koristi zajmove kao zamku za zemlje globalnog juga. 

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji održao je 18. avgusta sastanak sa liderima različitih afričkih zemalja i Afričke unije. 

Na konferenciji, Vang je osudio Zapadni „mentalitet hladnog rata“. Umesto toga, predložio je model zasnovan na „višestranačkoj saradnji“ sa Afrikom koji donosi „pobedničke rezultate“ za sve strane. 

„Ono što bi Afrika pozdravila je uzajamno korisna saradnja za veće blagostanje ljudi, a ne rivalstvo velikih zemalja za geopolitičke dobitke“, rekao je on. 

Vang je otkrio da će Peking podržati Afričku uniju u njenim naporima da se pridruži G20. 

Peking se obavezao da će ojačati trgovinu sa Afrikom i sklopio je sporazume sa 12 zemalja na kontinentu da ukine carine za 98 odsto proizvoda koje izvoze u Kinu, povećavajući konkurentnost afričke robe. 

Vang je rekao da će Peking nastaviti da pruža hranu, ekonomsku i vojnu pomoć Africi, istovremeno pružajući pomoć u borbi protiv Covid-19. 

Naglašavajući važnost „razvojne saradnje“, Kina je ponudila milijarde dolara ulaganja u infrastrukturne projekte kao „snažan podsticaj procesu industrijalizacije Afrike“. 

Afrika igra važnu ulogu u Pekinškoj Inicijativi Pojas i put, globalnom infrastrukturnom projektu koji ima za cilj međusobno povezivanje globalnog juga i pomeranje centra svetske ekonomije nazad na istok. 

„Suočavajući se sa različitim oblicima hegemonizma i maltretiranja, Kina i Afrika su stajale jedna uz drugu rame uz rame“, naglasio je Vang, pozivajući na „očuvanje međunarodne pravičnosti i pravde“.1 

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://multipolarista.com/2022/08/20/china-forgives-debt-africa/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.