DNRK: Južna Koreja širila koronavirus u Severnoj!

DNRK: Južna Koreja širila koronavirus u Severnoj!

Adobe Stock

Nedavno je u DNRK održan nacionalni sastanak Štaba za prevenciju vanrednih epidemija kako bi se, između ostalog, utvrdilo kako je došlo do prodora Kovid-19 na sever zemlje, kada je ta država implementirala veoma oštre mere u borbi protiv epidemije još na početku izbijanja ovog virusa u svetu preventivno.

Kao što je već objavljeno 30. juna, formirana je istražna komisija sastavljena od relevantnih specijalizovanih agencija, i pokrenuta je istraga na mestu izbijanja stelt omikrona varijante BA.2 koji se brzo proširio širom zemlje i postignut je naučni zaključak da je Iphori, okrug Kumgang, provincija Kangvon, područje koje se graniči sa vojnom demarkacionom linijom sa Južnom Korejom, početno mesto širenja maligne bolesti.

Istražni odbor činili su svi relevantni organi, uključujući autoritativne naučno-istraživačke institucije u DNRK, organi nacionalne bezbednosti, sudski i istražni organi. Istovremeno, potvrđeno je da su do sredine aprila, groznice koje su se javljale u svim ostalim regionima i jedinicama širom zemlje, osim ovog regiona, uzrokovane drugim bolestima, a da nije bilo eksplozivnog porasta slučajeva povišene telesne temperature.

Istražni komitet je sproveo višeslojnu, anatomsku i sveobuhvatnu istragu i analizu faktora koji bi mogli poslužiti kao put priliva malignog virusa u Iphori, u regionu Kumgang. Na osnovu nalaza, otkrivena je činjenica da su 18-godišnji vojnik i petogodišnje dete dodirivali predmete, koje su baloni iz južne Koreje razbacali po brežuljcima u blizini kasarne i stambenog naselja. S obzirom na njihove kliničke karakteristike, epidemiološku vezu i rezultate testova na antitela, istražni komitet je konačno potvrdio činjenicu da je Iphori upravo mesto gde je maligni virus prvi put došao u DNRK i da je takav priliv izazvan kontaktom sa lecima i drugim predmetima kontaminiranim virusom koji su došli iz južne Koreje.1

 

Princip.info

 


  1. https://www.washingtonpost.com/world/2022/04/28/south-korea-activist-leaflets-north/ 

Leave a Reply

Your email address will not be published.