Dvanaestogodišnji migranti rade u fabrici južnokorejskoj Hjundaija u Alabami!

Dvanaestogodišnji migranti rade u fabrici južnokorejskoj Hjundaija u Alabami!
Motor1

Podružnica kompanije Hyundai Motor Co zapošljava decu u fabrici koja isporučuje delove za montažnu traku korejskog proizvođača automobila u obližnjem Montgomeriju u Alabami, kako lokalna policija i osam bivših i sadašnjih zaposlenih u fabrici navode, uključujući i porodicu od tri maloletna radnika i osam bivših i sadašnjih zaposlenih u fabrici.

Maloletni radnici, u nekim slučajevima i dvanaestogodišnjaci, donedavno su radili u fabrici za štancanje metala kojom upravlja SMART Alabama LLC, kako prijava navodi. SMART, koji je Hyundai naveo u svojim korporativnim dokumentima kao jedinicu u svom većinskom vlasništvu, isporučuje delove za neke od najpopularnijih automobila i terenskih vozila koje je napravio proizvođač automobila u Montgomeriju, svojoj vodećoj fabrici u SAD.1

Prema užasnom otkrovenju, sa detaljima o eksploataciji dečijeg rada u fabrici podružnice kompanije Hyundai u malom gradu Luvernu u Alabami, koje je 22. jula objavio Rojters, istražujući nestanak deteta iz porodice gvatemalskih imigranata, novinska agencija je otkrila da su ovo dete, koje sada ima 14 godina, kao i njena braća od 12 i 15 godina, svi radili u fabrici ranije ove godine.

Pedro Ci, otac troje dece koje je profilisao Rojters, zarađuje za život radeći razne poslove u građevinskoj i šumarskoj industriji. Prethodno je i sam radio u fabrici SMART. Ci je izrazio žaljenje što su njegova deca pod prevarom odvedena na posao. On je za Rojters rekao da je njegovoj porodici bio potreban bilo kakav prihod koji bi mogli da ostvari u tom trenutku. “Sada je sve gotovo”, rekao je. “Deca ne rade, a na jesen će biti u školi.”

Praksa dečijeg rada u SMART-u izašla je na videlo nakon što je Cijeva ćerka nestala. Drugi radnik u fabrici ju je prevario da ode sa njim, a oboje su presretnuti u Atini, u Alabami. Ona je rekla policajcima na licu mesta da je njen otimač putovao u potrazi za novim zaposlenima.

Od tada, fabrika se suočava sa daljim optužbama za kršenje kodeksa o dečijem radu od strane policije, Ciove porodice i bivših i sadašnjih zaposlenih u fabrici. Bivši radnik je naveo da je čak 50 maloletnih radnika bilo zaposleno u raznim smenama dok je on radio u fabrici.

Dejvid Majkls, pomoćnik sekretara za rad OSHA, nazvao je ove optužbe nečuvenim. Majkls je rekao: „[Potrošači] treba da znaju da ove automobile sastavljaju, barem delimično, radnici koji su deca i koja treba da idu u školu, a ne da rizikuju život i telo jer njihove porodice očajnički žele prihode“.2

Treba napomenuti da južnokorejska automobilska industrija ima bogatu istoriju eksploatacije dečijeg rada u svojim proizvodnim procesima od osnivanja zemlje i da su mnogi autoritarni režimi južne Koreje tacitno, ali i otvoreno podržavali praksu dečijeg rada i zanemarivali brigu o deci, sa najpoznatijim slučajevima nastalim tokom predsedništva Park Čung Hija, kada su osnovani čak i radni logori poput zloglasnog „Doma braće“.3

 


  1. https://www.reuters.com/world/us/exclusive-hyundai-subsidiary-has-used-child-labor-alabama-factory-2022-07-22/ 

  2. https://peoplesworld.org/article/children-as-young-as-12-working-in-hyundai-owned-plant-in-alabama/ 

  3. https://www.bbc.com/news/world-asia-52797527 

Leave a Reply

Your email address will not be published.