U Pakistanu ubijen visoki funkcioner partije Imrana Kana, protesti širom zemlje

Sohail Shahzad/EPA-EFE

Nepoznati naoružani motociklisti ubili su Madžid Satija, jednog od lidera partije bivšeg pakistanskog premijera Imrana Kana, koji se trenutno nalazi pod istragom aktuelnih vlasti zbog navodnog “terorističkog čina”, a koja je podignuta nakon što je optužio policiju i pravosuđe za pritvaranje i mučenje njegovog bliskog saradnika.1

Pokretanje istrage je protiv bivšeg premijera Pakistana koji i dalje uživa veliku podršku u narodu, izazvalo je velike tenzije i proteste, dok se hiljade njegovih pristalica nalazi oko njegove kuće kako bi ga zaštitile od potencijalnog hapšenja, a koje kažu da će „preuzeti“ grad ako Kan bude uhapšen.

Imran Kan je u subotu u političkom govoru optužio vlasti za mučenje njegovog bliskog saradnika, koji je i sam priveden pod optužbom za pobunu. Tom prilikom je Kan osudio šefa policije Islamabada i sudiju zbog pritvaranja i navodnog maltretiranja njegovog partijskog kolege.

„Trebalo bi da se pripremite, jer ćemo pokrenuti akcije protiv vas“, poručio je Kan.

Pakistanske vlasti optužile su Kana da je, zbog pretnji državnim zvaničnicima, prekršio antiteroristički zakon.2

Od kako je zbačen sa vlasti u aprilu, zbog podrške Rusiji i Kini, Kan je glasni kritičar vlade i vojske, i jedan od političara sa najvećom podrškom u narodu. 

Visoki funkcioner partije „Pakistan Tehreek-e-Insaf“ (PTI) ubijen je u Ravalpindiju, četvrtom po veličini gradu u Pakistanu.

Policija kaže da se pucnjava dogodila na putu, a Madžid Sati je sa teškim povredama prebačen u bolnicu, preminuo je tokom lečenja, a razlozi pucnjave još nisu otkriveni. 3

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://twitter.com/PTIOfficialRWP/status/1562125311034200064?s=20&t=3zssbinIS7U_oZc_rQr3Sg  

  2. https://rs.n1info.com/svet/bivsi-premijer-pakistana-optuzen-zbog-pretnji-policiji-i-pravosudju/  

  3. https://timesofislamabad.com/23-Aug-2022/pti-leader-shot-dead-in-rawalpindi-by-unknown-men  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.