Kina uvozi naftu iz Venecuele uprkos američkim sankcijama

Kina uvozi naftu iz Venecuele uprkos američkim sankcijama
CGTN

Kina je poverila državnoj firmi koja je primarno zadužena za odbrambene poslove da isporučuje milione barela venecuelanske nafte uprkos američkim sankcijama, što je deo sporazuma o nadoknadi više milijardi dolara duga Karakasa Pekingu, navodi Rojters koji se poziva na tri anonimna izvora i podatke o praćenju tankera.

Dug Venecuele datira iz 2007. godine, iz perioda vladavine tadašnjeg predsednika Uga Čavesa, kada je zemlja pozajmila više od 50 milijardi dolara od Pekinga u okviru ugovora o zajmu za naftu.  

“China National Petroleum Corp” (CNPC) prestala je da prevozi venecuelansku naftu u avgustu 2019. nakon što je Vašington pooštrio sankcije južnoameričkom izvozniku. Ali nastavilo je da pronalazi put do Kine preko trgovaca koji su promenili poreklo goriva u malezijsko, iako Kina nije zvanično prijavila nikakav uvoz sirove nafte iz Venecuele od oktobra 2019. prenosi Rojters.1

Od novembra 2020. „China Aerospace Science and Industri Corp“ (CASIC) prevozi venecuelansku naftu na tri tankera koje je te godine nabavila od kineske naftne kompanije „PetroChina“. Nafta se pretače u skladištima koja su takođe preuzeta od „PetroChina“, naveli su izvori, koji su tražili da ostanu anonimni.

CASIC, koji je započeo 1956. godine kao odbrambeni istraživački ogranak koji je razvio prvu raketu, tokom decenija se proširio u odbrambeni konglomerat specijalizovan za svemirsku tehnologiju.

CASIC je izabran za ovaj posao jer je politički moćan i ima ograničenu globalnu finansijsku izloženost, što ga čini manje ranjivim na sankcije.

Kompanija je od 2015. godine radila sa državnim naftnim gigantima, uključujući CNPC i Sinopec, u proizvodnji naftne opreme, digitalnoj tehnologiji i projektima u inostranstvu, navodi se na internet stranici kompanije.

Kompanija je do sada preuzela 13 isporuka kojima je prevezeno ukupno oko 25 miliona barela nafte, uključujući dva tankera na putu koja treba da stignu u Kinu u septembru, prema rasporedu utovara venecuelanske državne naftne kompanije PDVSA i podacima o praćenju tankera od Refinitiva i Vorteka analitike.

Tih 13 pošiljki, u vrednosti od oko 1,5 milijardi dolara, proglašene su za “sirovu naftu” na kineskoj carini, bez navođenja porekla. Ove pošiljke su striktno pod vladinim mandatom, gde je CASIC bio određen da prebaci naftu kao plaćanje za nadoknadu duga Venecuele (Kini), rekao je jedan od izvora. 

Ne komentarišući otplatu duga, kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da su dve nacije angažovane u saradnji oko programa „nafta za humanitarnu robu“.

„Saradnja zadovoljava trenutne potrebe Venecuele i takođe je u skladu sa humanitarnim principima“, rekao je portparol ministarstva, dodajući da se Kina protivi jednostranim sankcijama SAD nametnutim Venecueli kao i drugim državama.

Sa otprilike 42.000 barela dnevno, ove isporuke su povećale ukupnu venecuelansku naftu u Kinu na oko 420.000 barela dnevno između januara i jula ove godine, što je ekvivalentno oko 3% kineske potrošnje, kaže Ema Li, analitičar Vorteka.

Kina, najveći svetski kupac nafte, u proteklih nekoliko godina imala je koristi od jeftinijih isporuka nafte iz Irana i Venecuele, a poslednjih meseci je povećala uvoz iz Rusije usred pogoršanih odnosa sa Vašingtonom.

Venecuelanska naftna kompanija (PDVSA) i ministarstva za naftu i spoljne poslove Venecuele nisu odgovorili na zahteve za komentar. Ministarstvo finansija SAD, koje sprovodi sankcije, odbilo je takođe da komentariše ove navode.

Naftu koju isporučuje CASIC uglavnom troše kineske nezavisne rafinerije, koje se sve više oslanjaju na jeftiniju naftu iz Irana i Venecuele, a odnedavno i iz Rusije.2

 

 


  1. https://www.reuters.com/business/energy/venezuelan-oil-masked-malaysian-rushes-into-china-before-fuel-tax-2021-06-04/  

  2. https://www.reuters.com/business/energy/chinese-defense-firm-has-taken-over-lifting-venezuelan-oil-debt-offset-sources-2022-08-26/?fbclid=IwAR2XUMiVAleldlqSrlWvX3Jg8lh7FJDlZ74rmAmiqViNkLIIb2Zb5GfOuPA  

Leave a Reply

Your email address will not be published.