Demonstranti napali francusku ambasadu u Nigeru

Demonstranti sa natpisima “Živeo Niger, živela Rusija!”, “Francuska napolje”. Foto: REUTERS/Balima Boureima

Demonstranti su danas napali Francusku ambasadu, samo nekoliko dana nakon vojnog puča u kojem je smenjen prozapadni predsednik.

Sada već bivšeg predsednika Mohameda Bazuma, pripadnici nacionalne garde drže zatočenog još od srede, kada je puč sproveden.

Amerika i Francuska, kao i njihove saveznice, odbacuju puč i pozivaju na smirivanje situacije i povratku demokratiji u Nigeru. Međutim, svedoci smo prizora na ulicama, gde je stanovništvo u velikom broju prisutno sa ruskim zastavama, antifrancuskim i antizapadnim parolama, što je, posmatrajući primere Gvineje, Malija i Burkine Faso, izrazit stav mase stanovništva o tome gde će potražiti savezništvo i saradnju.1 

Puč u Nigeru nije jedini koji se dogodio u poslednje vreme, isti scenario odigrao se u susednom Maliju i Burkini Faso, gde je nakon smene prozapadnih vlasti otkazano gostoprimstvo francuskoj vojsci koja je operisala u regionu Sahela pod izgovorom borbe protiv islamista. 
 
Vredi napomenuti da je Niger do promene vlasti smatran za jednim od najlojalnijih prozapadnih režima na afričkom kontinentu. 
 
Makron se tom prilikom oglasio i rekao da je vojni puč “duboko opasan za Niger i ceo region”, pozvavši na oslobođenje Bazuma. Dodao je takođe i da će Francuska podržati sankcije protiv vođa vojnog puča i da je nekoliko puta razgovarao sa bivšim predsednikom od kako je pritvoren.
 
Bazumi je obećana “nepokolebiva podrška” Vašingtona. Nakon televizijskog obraćanja pučista, Blinken je takođe pozvao na oslobađanje bivšeg predsednika Bazuma.
 
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je stupio u kontakt sa svrgnutim predsednikom, tom prilikom rekavši da je ponudio punu podršku UN.2
 
Liked it? Take a second to support Miloš Popović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://edition.cnn.com/2023/07/30/africa/niger-french-embassy-protests-intl/index.html  

  2. https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-66321978  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.