Niger: Nova vlast poziva narod da brani zemlju ukoliko usledi strana intervencija

Novi lider Nigera general Abdurahman Čijani iskritikovao je ponašanje susednih zemalja i medjunarodne zajednice, a svom narodu je poručio da bude spreman da brani zemlju. On je u televizijskom obraćanju odbacio sankcije protiv njegove države, i upozorio na strano mešanje i moguću vojnu intervenciju spolja.

„Pozivamo sav narod Nigera da se ujedini, kako bi pobedili sve one koji žele da destabilizuju našu zemlju i nanesu nezamislivu patnju našem radnom narodu“, rekao je Čijani.

Čijani, koji je i komandant Predsedničke garde Nigera, obećao je da će stvoriti uslove za mirnu izbornu tranziciju, posle svrgavanja predsednika Mohameda Bazuma.

Njegov govor je održan usled narastajućih regionalnih tenzija, jer zapadnoafrički regionalni blok EKOVAS preti vojnom intervencijom, ukoliko se svrgnuti predsednik Bazum ne pusti iz kućnog pritvora do 6. avgusta. Ovaj blok zemalja je Nigeru uveo i oštre ekonomske i transportne sankcije.1

Podsećamo, usled ovih sankcija, Nigerija je zaustavila dotok električne energije Nigeru, saopšteno je iz nigerijske elektrodistribucije. Niger 70% svoje električne energije uvozi iz Nigerije. Glavni grad Nijamej ima sopstvene izvore napajanja strujom, ali nestanci struje su i u njemu česta pojava.23

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.africanews.com/2023/08/03/nigers-military-ruler-warns-against-foreign-meddling// 

  2. https://apnews.com/article/niger-niamey-coup-bazoum-evacuations-ecowas-ca8ad99410a2f0e04a6a361595e4c768 

  3. https://english.alarabiya.net/News/world/2023/08/02/Nigeria-cuts-electricity-to-Niger-after-coup-Niger-power-company 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.