Bugarska će biti prinuđena da pregovora o obnovi isporuka ruskog gasa

Bugarska će biti prinuđena da pregovora o obnovi isporuka ruskog gasa
Mikhail Metzel/RIA Novosti/Kremlin

Bugarski ministar energetike Rozen Hristov rekao je da će se njegova zemlja verovatno biti prinuđena da se vrati pregovorima sa Rusijom o obnavljanju isporuka gasa od ruskog državnog snabdevača Gasproma.

Gasprom je obezbeđivao 90% bugarskog prirodnog gasa do aprila, kada je prekinuo isporuke pošto je Bugarska po nalogu EU odbila da plati u rubljama.

„S obzirom na zahteve biznisa i sindikata, razgovori sa Gaspromom o obnavljanju snabdevanja su neizbežni“, rekao je ministar energetike Rozen Hristov na prošlonedeljnoj konferenciji za novinare.

On nije precizirao kada će se zemlja vratiti razgovorima sa Rusijom o obnavljanju isporuke gasa, ali je nagovestio da će to biti uskoro.

„Očigledno bismo sada morali da im se obratimo. Razgovori će biti veoma teški“, rekao je Hristov. Ugovor sa Gaspromom takođe ističe do kraja godine.

Bugarska za sada dobija oko trećine svojih potreba za gasom iz Azerbejdžana, a ostatak dobija na otvorenom tržištu, po mnogostuko većim cenama.1

U međuvremenu, Gasprom je prošle nedelje saopštio da će glavni evropski gasovod biti zatvoren na tri dana kasnije ovog meseca, što je izazvalo zabrinutost da će Rusija nastaviti da guši Evropu od snabdevanja u znak odmazde za sankcije EU. Protok gasa Severnim tokom 1 već je smanjen na 20 odsto kapaciteta.2

 


  1. https://www.reuters.com/markets/europe/bulgaria-says-talks-needed-resume-russian-gas-supplies-2022-08-22/  

  2. https://www.politika.rs/sr/clanak/515574/Prekinuta-isporuka-ruskog-gasa-ka-Evropi-preko-Severnog-toka  

Leave a Reply

Your email address will not be published.