Prodaja električnih automobila u Kini se udvostručila

REUTERS

Prodaja vozila na električnu energiju u Kini trebalo bi da se udvostruči u odnosu na prošlu godinu.

Predviđanja prodaje novih električnih automobila u Kini ukazuju da će ona dostići će rekordnih 6 miliona novih vozila, dok potražnja i dalje raste.

Kinesko udruženje putničkih automobila (PCA) podiglo je svoju procenu sa 5,5 miliona, nakon što je objavilo podatke koji pokazuju da su se isporuke novih vozila na električnu energiju više nego udvostručile u julu na oko 486.000 jedinica što trenutno čini 26,7% tržišta novih automobila. Ukupna prodaja putničkih vozila porasla je za 20% u odnosu na prethodnu godinu, saopštio je u utorak PCA.

Povećana prognoza prodaje predstavlja udvostručenje u odnosu na prošlogodišnje 2,99 miliona novih električnih automobila, naglašavajući dramatičan rast potražnje za “zelenim” automobilima, u Kini i izazov za stare proizvođače automobila da se prilagode tržištu koje brzo postaje “zeleno”.

Domaći proizvođači automobila zauzimaju najveći deo tržišta električnih automobila. Glavni kineski brendovi zauzeli su 73% prodaje električnih putničkih automobila prošlog meseca, što je 9 procentnih poena više u odnosu na godinu dana ranije.

Centralne i lokalne vlade takođe su preduzele korake da pomognu automobilskoj industriji da se oporavi od blokada i ograničenja izazvanih pandemijom koronavirusa a koja smanjila prodaju vozila u predhodnom periodu. U maju je centralna vlada smanjila poreze na kupovinu nekih putničkih vozila sa niskim emisijama štetnih gasova za 50%, dok su se opštinske vlasti uključile sa subvencijama i podsticajima kako bi privukle kupce.1

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-08-09/china-s-july-car-sales-rise-20-on-demand-for-electric-vehicles?sref=yWMY0IT6  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.