Nemački ekonomisti : Očekuje nas sigurna recesija

Shutterstock

Šef nemačke industrijske asocijacije izjavio je danas da Nemačku očekuje masivna recesija.  1

Nemačka ekonomija će se značajno smanjiti sledeće godine, jer rastući troškovi energije izazvanim smanjenjem snabdevanja ruskim gasom, smanjuju prihode, a potrošači u strahu od ekonomske krize obuzdavaju svoju potrošnju, naveo je vodeći istraživački centar iz Minhena (IFO). Nedavni skok cena struje i gasa će dovesti do pada bruto domaćeg proizvoda od 0,3 odsto sledeće godine, što je značajno pogoršanje u odnosu na procenu od 3,7 procenat rasta.2

Nedelju dana pre je i Izvršni direktor „Deutsche Bank“ Kristijan Šiving upozorio da je recesija u Nemačkoj neizbežna i pozvao lidere zemlje da ubrzaju smanjenje zavisnosti od Kine.

U govoru na Bankarskom samitu u Frankfurtu, Šiving je primetio da je rat u Ukrajini „uništio brojne izvesnosti” na kojima je zasnovan globalni ekonomski sistem u poslednjih nekoliko decenija.

On je naveo zaustavljanje globalizacije zbog velikih geopolitičkih tenzija, koje se verovatno neće u skorije vreme smiriti i koje su poremetile globalne lance vrednosti i snabdevanja, zajedno sa uskim grlom na tržištu rada i nedostatkom gasa i električne energije što dovodi do porasta troškova, kao ključni razlozi zašto je inflacija evrozone rekordno visoka.

„Kao rezultat toga, više nećemo moći da sprečimo recesiju u Nemačkoj. Ipak, verujemo da je naša ekonomija dovoljno otporna da se dobro nosi sa ovom recesijom — pod uslovom da centralne banke sada reaguju brzo i odlučno“, rekao je Seving, prema prevedenom transkriptu.

Dodao je da za sada mnogi ljudi još uvek imaju uštede od pandemije na koje se mogu vratiti kako bi podmirili rastuće troškove energije, dok većina kompanija ostaje „dovoljno finansirana“.

„Ali što duže inflacija ostaje visoka, to je veći pritisak i veći je potencijal društvenih sukoba“, rekao je on.3

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.n-tv.de/wirtschaft/der_boersen_tag/BDI-Chef-erwartet-massive-Rezession-article23585816.html  

  2. https://www.ft.com/content/c0a2b3a8-eea8-42b6-908b-bb89a77b9259  

  3. https://www.cnbc.com/2022/09/07/deutsche-bank-ceo-warns-of-recession-says-germany-must-cut-china-reliance.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.