Kineske diplomate najavljuju početak nove ere rusko-kineskih odnosa

Greg Baker/AFP

Kina najavljuje eksplicitno pomoć Moskvi, zvanično izražavajući odobrenje za akciju Rusije u Ukrajini, a diplomatski kanali Pekinga prenose da „Kina i Rusija nameravaju da vode međunarodnu zajednicu ka novom svetskom poretku.

Li Žanšu predsednik parlamenta Kine, bliski saveznik predsednika Kine i trećerangirani lider Komunističke partije Kine, sastao se sa Vjačeslavom Volodinom, predsednikom ruske Državne dume, i drugim ruskim poslanicima u Moskvi nakon što je prisustvovao ekonomskom forumu u gradu Vladivostoku na istoku zemlje.

Kako se navodi u saopštenju Državne dume, Li je uverio svoje članove da „Kina razume i podržava Rusiju po pitanjima koja predstavljaju njene vitalne interese, posebno o situaciji u Ukrajini“.

“Vidimo da SAD i njeni saveznici u NATO-u proširuju svoje prisustvo u blizini ruskih granica, ozbiljno ugrožavajući nacionalnu bezbednost i živote ruskih građana. U potpunosti razumemo neophodnost svih mera koje Rusija preduzima u cilju zaštite njenih ključnih interesa. Mi pružamo našu pomoć“, rekao je Li.

“Po ukrajinskom pitanju vidimo kako su Rusiju dovedeni u nemoguću situaciju. I u ovom slučaju, Rusija je napravila važan izbor i odgovorila čvrsto”, dodao je on.1

Uoči samita u Šangangajske organizacije za Saradnju (ŠOS), kineska strana je objavila niz teza, koje su izazvale momentalnu reakciju u zapadnim medijima. Zvanični Peking je do sada bio maksimalno uzdržan – kako u iznošenju svog stava o ukrajinskom slučaju (bez osude, ali ne podržavajući ništa osim kritike delovanja NATO-a), tako i u pogledu pritiska sankcija na Rusiju (osuđujući, ali direktnu korist od ruskih popusta na naftu i gas).

Interakcija na makroekonomskom nivou već daje plodove jačanjem kineskog juana i istovremeno osiguranjem ruske rublje – sve više transakcija se odvija u nacionalnim valutama, a očekuje se da će zasedanje ŠOS-a koje počinje sutra ostvariti stvarni napredak za druge i nacionalne valute zemalja članica.

Moguće je da uključivanje Irana u trio direktnih ekonomskih saveznika Rusija-Kina-Indija neće biti jedini korak ka “novom svetskom poretku” – verifikacija saveza ŠOS-a sa Saudijskom Arabijom, Egiptom i Katarom može promeniti globalnu ekonomiju i političko raspoloženje.2

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://edition.cnn.com/2022/09/12/china/russia-ukraine-retreat-china-support-intl-hnk/index.html  

  2. https://video.foxbusiness.com/v/6312263982112?fbclid=IwAR0bg5Te0I169TfN7qqlnN-IUJW1dpHwxcuQ_QspAb10y60tIhSSUrUFe2Q#sp=show-clips  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.