Kako Nikaragva brani svoj suverenitet

Kako Nikaragva brani svoj suverenitet
Foto: Marvin Recinos/AFP/Getty 

Nikaragva je u petak prekinula sve diplomatske odnose sa Holandijom, navodi se u saopštenju koje je objavila vlada.1 

Ovaj razvoj događaja usledio je nekoliko sati nakon što je ta centralnoamerička zemlja odbila ulazak novom američkom ambasadoru. 

Ministarstvo spoljnih poslova Nikaragve je u saopštenju navelo da se ta zemlja suočila sa “ponovljenim mešanjem” i “intervencionističkim i neokolonijalističkim” stavom Holandije i odlučilo da “odmah prekine diplomatske odnose”. U njemu se navodi da je evropska zemlja “uvredila i nastavlja da vređa nikaragvanske porodice”. 

Tenzije između zemalja su eskalirale nakon što je holandska ambasadorka za Centralnu Ameriku Kristin Piren obavestila vladu da evropska nacija neće finansirati davno obećanu bolnicu. 

Predsednik Danijel Ortega se obrušio na ovu vest i rekao: „Ambasador je došao da razgovara sa Nikaragvancima kao da je Nikaragva holandska kolonija. 

“Oni koji dolaze da vređaju naš narod, našu domovinu, ne bi trebalo da se ponovo pojave u Nikaragvi. I ne želimo odnose sa tom intervencionističkom vladom”, dodao je on. 

Ranije u petak, potpredsednica Nikaragve Rosario Muriljo, Ortegina supruga, rekla je da američkom izaslaniku Hugu Rodrigezu neće biti dozvoljeno da uđe u zemlju. „Neka to bude jasno imperijalistima“, rekla je ona. 

Vlada je saopštila da je povukla odobrenje za novog ambasadora nakon što je na saslušanju pred Senatom dao uvredljive komentare. 

Hugo je nazvao Nikaragvu „parija državom“, nazivajući Orteginu vladavinu „diktaturom“. On je takođe rekao da će podržati „sva ekonomska i diplomatska sredstva da se dođe do promene u Nikaragvi“, uključujući isključivanje zemlje iz Sporazuma o slobodnoj trgovini Dominikanske Republike i Centralne Amerike. 

Nikaragva je u sredu proglasila ambasadorku Evropske unije, Betinu Muscheidt, „personom non grata“ bez navođenja razloga. 

Istog dana, Ortega je takođe označio Katoličku crkvu kao „savršenu diktaturu“. Ortega je optužio crkvu da je podržavala proteste 2018. koji su počeli protiv planiranog smanjenja socijalne pomoći od strane njegove vlade, ali su prerasli u širi protest protiv njega. 

Nikaragvanski institut za telekomunikacije (TELCOR) uklonio je špansku kablovsku mrežu CNN-a, „CNN en espanol“, iz etra zbog kršenja ustava Nikaragve, posebno njenog prvog člana koji utvrđuje da su nezavisnost, suverenitet i nacionalno samoopredeljenje neotuđiva prava naroda Nikaragve i da su temelji nacije. 

Reagujući na vest, potpredsednica Rosario Muriljo je istakla da je dužnost regulatora telekomunikacija da obezbedi zaštitu, odbranu, očuvanje principa i garancija utvrđenih Ustavom i drugim zakonima.2 


  1. https://www.dw.com/en/nicaragua-cuts-diplomatic-ties-with-netherlands-refuses-entry-to-us-envoy/a-63305160 

  2. https://kawsachunnews.com/cnn-taken-down-for-violating-nicaraguas-constitution 

Leave a Reply

Your email address will not be published.