Četiri regiona izglasala pridruživanje Rusiji

Foto: Alexander Nemenov/AFP via Getty Images

Donjecka i Luganska narodna republika (LNR i DNR) zajedno sa Hersonskom oblašću i delom Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine glasale su za pridruživanje Rusiji na referendumima koji su održani između 23. i 27. septembra.1

U Lugansku je više od 98 odsto birača podržalo ideju o priključenju Rusiji, pokazuju zvanični podaci sa svim prebrojanim listićima. Donjeck je pokazao slične rezultate sa više od 99% glasača koji podržavaju ovaj potez. I regioni Zaporožje i Herson su obradili sve glasačke listiće do utorka, sa 93% odnosno 87% birača koji podržavaju odvajanje od Ukrajine i ponovno ujedinjenje sa Rusijom.

Proces integracije novih regiona u Rusiju može da potraje neko vreme jer zahteva odobrenje parlamenta i predsednika zemlje. Ali portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak da je „uveren da će to biti dovoljno brzo“.

Moskva je ranije upozorila da će, ukoliko se republike Donbasa i dva južna regiona ujedine sa Rusijom, svaki pokušaj Kijeva da ih povrati smatrati napadima na sopstvenu zemlju. „Odmah će Ustav Rusije stupiti na snagu u odnosu na ove teritorije gde je sve vrlo jasno rečeno u vezi sa tim“, rekao je Peskov novinarima prošle nedelje.

Kijev smatra da su teritorije koje žele da se pridruže Rusiji pod nelegalnom okupacijom i rekao je da neće priznati rezultate referenduma. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odbacio je bilo kakvu mogućnost razgovora posle glasanja.

EU i SAD su glasanje već nazvali „lažnim“. Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je za CBS u nedelju da oblasti LNR, DNR, Herson i Zaporožje „nikada neće biti priznate“ kao deo ruske teritorije. On je dodao da Kijev ima „svako pravo“ da ih vrati.2

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.rt.com/russia/563558-donbass-joining-procedure-steps/ 

  2. https://www.reuters.com/world/ukraine-annexation-votes-end-amid-russian-mobilisation-exodus-2022-09-26/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.