Generalni sekretar NATO: Ako Rusija pobedi u Ukrajini mi smo izgubili

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/Pool/File Photo

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da bi, u slučaju da u Ukrajini pobedi Vladimir Putin, to bio poraz, ne samo za Ukrajinu, već „za sve nas” i da bi to “otvorilo put ka daljoj ruskoj agresiji”. „Ukrajina se nalazi u dobrom momentumu i ima mogućnost da napravi značajan napredak.

Rusija pribegava užasnim napadima na civile i ključne infrastrukture. Putin doživljava neuspeh u Ukrajini. Jučerašnji raketni napad na Ukrajinu i njegovi nedavni potezi predstavljaju najveću eskalaciju sukoba od početka rata. To je znak slabosti, pokazatelj da rat ne ide kako je planirao”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči dvodnevnog sastanka ministara odbrane zemalja NATO.

Stoltenberg je istakao da da podrška Alijanse Ukrajini ima ključnu ulogu. „Ujedinjeni smo u podršci suverenitetu Ukrajine i njenoj odbrani. Radujem se daljim isporukama odbrambenog oružja Ukrajini. NATO čvrsto stoji uz Ukrajinu, i stajaće dokle god bude potrebno”, rekao je Stoltenberg, javlja Tanjug.

„Na samitu će biti reči o jačanju ključne infrastrukture, a svaki eventualni napad bi naišao na adekvatan odgovor. NATO je dosad dao neviđenu vojnu podršku Ukrajini, pomažemo im od 2014. godine u obući, što im sada znači tokom ruske agresije.

Važno je da Ukrajina dobije bitku protiv agresora”, dodao je Stolteberg. On je rekao da će se na dvodnevnom sastanku govoriti i o Kosovu i Metohiji i Iraku, kao i da će ministri NATO pričati sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom. „SAD i Evropa ostaju ujedinjeni u podrsci Ukrajini”, poručio je Stoltenberg.1

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=753308  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.