Francuska: Nestašice goriva i štrajk radnika naftne industrije

Michel Spingler/TANJUG/AP

Tri od šest rafinerija trenutno su zatvorene u Francuskoj zbog štrajkova radnika koji su smanjili proizvodnju za 60%, što je ekvivalentno 740.000 barela goriva dnevno. Većina od 3500 benzinskih stanica “TotalEnergies” mreže je ostala bez goriva a što je skoro trećina svih pumpi u Francuskoj.

Vladine brojke procenjuju da je pogođeno samo 19% benzinskih stanica, sa posebnim nedostatkom goriva na severu zemlje.1

Premijerka Born je danas u Skupštini Francuske rekla da su nestašice najmanje jedne ili više vrsta goriva u oko 30 odsto francuskih benzinskih pumpi. Oblasti Pariza i severne Francuske su time najteže pogođene.

Dok štrajkači traže povećanje plata usred velike inflacije, Born je sindikate i rukovodstva naftnih kompanija pozvala na hitan dijalog. „Nesporazumi oko plata ne opravdavaju blokadu zemlje“, rekla je ona.

U ponedeljak je postignut dogovor dva sindikata i rukovodstva „Essoa“ o povećanju plata, ali drugi sindikati su to odbili i odlučili da nastave štrajk.

Stanje pogoršava to što ima građana koji panično kupuju gorivo, zabrinuti da bi pumpe mogle potpuno ostati bez benzina, ne verujući vlastima koje pozivaju vozače da ne brinu.

Vladini zvaničnici su rekli da su povećali uvoz benzina i pustili na tržište deo državnih strateških zaliha da bi pomogli ublažavanje nestašice. Ima i zabrinutosti da bi kriza mogla da izazove proteste širom zemlje.

„Postoji samo jedno rešenje: pregovori bez odlaganja“ sindikata i naftaša, rekao je danas ministar finansija Bruno Le Mer za francusku novinsku kuću „Fransinfo“.

Na pumpama koje rade, ljudi su sve nervozniji. Neki pokušavaju i da preskoče red, a drugi pokušavaju da gorivom pune kanistere iako je to zabranjeno.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.france24.com/en/europe/20221008-france-s-fuel-shortage-causes-frustration-for-motorists-anxiety-for-government  

  2. https://www.danas.rs/svet/u-francuskoj-nestasica-goriva-na-pumpama/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.