Saudijska Arabija želi da se pridruži BRIKS-u 

Saudijska Arabija želi da se pridruži BRIKS-u 
EPA-EFE/Alexei Druzhinin

Saudijska Arabija želi da se pridruži savezu BRIKS-a, izjavio je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa, signalizirajući dramatično potencijalno širenje bloka usred rastućih tenzija sa SAD zbog rusko-ukrajinske krize.1 

Ramafosa je rekao novinarima o stavu Rijada o BRIKS-u, dok je u nedelju završavao svoju dvodnevnu državnu posetu ovom kraljevstvu. Putovanje je uključivalo sastanke sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom i drugim saudijskim liderima. „Prestolonaslednik je izrazio želju Saudijske Arabije da bude deo BRIKS-a, a oni nisu jedina zemlja“, rekao je Ramafosa. 

Grupa, koja je dobila ime po zemljama članicama Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoj Africi, trebalo bi da se sastane sledeće godine u Johanesburgu na svom godišnjem samitu. Izgledi za proširenje će verovatno biti visoko na dnevnom redu, jer se očekuje da će blok razmotriti dodavanje nacija kao što su Saudijska Arabija, Turska, Egipat i Alžir. 

Saudijsko-južnoafrički pregovori došli su usred spora između Rijada i Vašingtona oko odluke OPEK-a da smanji proizvodne kvote za 2 miliona barela dnevno. Američki predsednik Džo Bajden je prošle nedelje zapretio Saudijskoj Arabiji neodređenim „posledicama“ i optužio dugogodišnjeg saveznika da je stao na stranu Rusije u ukrajinskoj krizi. Američki zakonodavci pozvali su na prekid saradnje sa Saudijskom Arabijom, kao što je zaustavljanje prodaje oružja ili povlačenje vojne podrške. 

Saudijski princ Saud al-Šalan ljutito je odgovorio u subotu, upozoravajući zapadne lidere da ne prete kraljevstvu. „Svako ko osporava postojanje ove zemlje i ovog kraljevstva, svi mi, mi smo projekti džihada i mučeništva. To je moja poruka svakome ko misli da može da nam preti.” Ministar odbrane Kalid bin Salman rekao je da su saudijski lideri “začuđeni” lažnim američkim optužbama da Rijad stoji uz Rusiju protiv Ukrajine.2 

 


  1. https://tass.com/world/1524345 

  2. https://www.rt.com/news/564936-saudi-arabia-seeks-to-join-brics/ 

Leave a Reply

Your email address will not be published.