Britanska premijerka podnela ostavku

EPA-EFE/Isabel Infantes

Samo 45 dana nakon preuzimanja premijerske funkcije Liz Tras je bila prinuđena da podnese ostavku, suočivši se sa najgorim rejtingom nekog britanskog premijera u poslednjih nekoliko decenija.

Britanska premijerka Liz Tras podnela je ostavku nakon neuspelog smanjenja budžeta koji je potresao finansijska tržišta i koji je doveo do pobune unutar njene Konzervativne partije.1

Njen kratkotrajni boravak na premijerskom mestu obeležili su katastrofalni ekonomski rezultati, a funta je dostigla najmanju vrednost za poslednjih nekoliko decenija.2

Pred novinarima je rekla da je na dužnost došla u vreme “velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti”. Dodala je da ne može ispuniti ono za što je izabrana i da podnosi ostavku.

Tras je u izjavi ispred Dauning strita poručila: „Postavili smo viziju za ekonomiju sa niskim porezima i visokim rastom”.

Njena ostavka je usledila nakon sastanka sa Grejemom Brejdijem, konzervativnim političarem. Oni su se, navela je, složili da će u narednih nedelju dana biti održani izbori za rukovodstvo, dodajući da će ona ostati na mestu premijera dok se ne izabere naslednik.

To znači da će Velika Britanija u oktobru dobiti svog trećeg premijera u ovoj godini.3

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://rs.n1info.com/svet/premijerka-velike-britanije-podnela-ostavku/  

  2. https://princip.info/2022/09/23/britanska-valuta-u-strmoglavom-padu-funta-na-istorijskom-minimumu/  

  3. https://www.slobodnaevropa.org/a/liz-truss-velika-britanija-ostavka/32093137.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.