Anti-NATO protesti ponovo potresaju Češku!

FOTO: AFP

Tokom jučerašnjeg dana demonstranti u Češkoj tražili su raspuštanje vlade desnog centra kako bi omogućili prevremene izbore i pozvali na razgovore sa Rusijom o isporuci gasa uoči zime.1 

 

Desetine hiljada Čeha iskoristili su državni praznik da se okupe u glavnom gradu protiv prozapadne vlade i njene podrške borbi Ukrajine protiv ruskog napada.

 

Na mitingu u petak na centralnom Vaclavskom trgu u Pragu bilo je oko 70.000 ljudi koji su se okupili iz istih razloga kao 3. septembra. Miting je održan pod sloganom „Češka na prvom mestu“, inspirisani sloganom bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, protest je ujedinio krajnju desnicu sa krajnjom levicom i raznim marginalnim grupama. Njegovi organizatori su poznati po proruskim stavovima i protivljenju vakcinama protiv Covid-19.

 

Sa rastućim cenama energije, hrane i stanova koji pogađaju zemlju, demonstranti su tražili ostavku koalicione vlade koju predvodi konzervativni premijer Petr Fiala.

 

„Ovo je novi nacionalni preporod i njegov cilj je da Češka bude nezavisna“, rekao je organizator događaja Ladislav Vrabel. Demonstranti su više puta osuđivali vladu zbog njene podrške Ukrajini i sankcijama Evropske unije protiv Rusije i protivili se članstvu Češke u EU, NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama kao što su Ujedinjene nacije i Svetska zdravstvena organizacija.”Rusija nije naš neprijatelj, vlada ratnih huškača je neprijatelj“, rekao je jedan govornik.

 
Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.trtworld.com/europe/tens-of-thousands-rally-to-demand-pro-west-czech-govt-resign-62053  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.