Brazil, Indonezija i Kongo formiraju strateški savez za očuvanje tropskih šuma

Laszlo Mates/Shutterstock

Tri velike zemlje koje velikim delom obuhvataju tropske kišne šume, Brazil, Indonezija i Demokratska Republika Kongo, pregovaraju o formiranju strateškog saveza za koordinaciju očuvanja tropskih šuma.

Novoizabrani predsednik Brazila Lula je pokrenuo ovu inicijativu koju već neformalno zovu „Opek za prašume“.

Izbor Lule na čelo Brazila, praćen je naletom aktivnosti da se izbegne uništenje Amazonske šume nakon godina beskrupuloznog krčenja šuma pod bivšim desničarkskim predsednikom Bolsonarom. Naučnici su upozorili da je Amazonska kišna šuma opasno blizu tačke posle koje neće biti moguć oporavak ovog ekosistema.

Tokom svog prvog govora kao novoizabrani predsednik, Lula je obećao da će se boriti za obustavu krčenja šuma u ​​Amazonu, dok je Kolumbija predložila stvaranje Amazonskog bloka na samitu „Cop27“.

Brazil, Indonezija i Demokratska Republika Kongo su dom za 52% preostalih primarnih tropskih šuma u ​​svetu, koje su ključne za izbegavanje klimatske katastrofe, a pregovori o očuvanju ispunjavaju obećanja iz luline predsedničke kampanje.

Oskar Sorija, direktor kampanje aktivističkog sajta „Avaaz“, rekao je da bi savez mogao da bude „Opek za prašume“, sličan kartelu proizvođača nafte, koji koordiniše nivoe proizvodnje i cene fosilnih goriva. Pre nego što je izabran, Lula je rekao da bi bilo koji savez mogao da se proširi na druge zemlje koje ubohvataju tropske kišne šume, kao što su npr Peru i Kambodža.

„Ovaj dogovor bi mogao biti obećavajući korak napred, sve dok se autohtoni narodi i lokalne zajednice u potpunosti konsultuju u procesu i da se poštuju njihova prava“, rekao je Soria. „Ova tri ekosistema su kritična za ekološku stabilnost sveta, a očuvanje ovih ekosistema može uspeti samo u saradnji sa onima koji žive u njima.

Karlos Nobre, brazilski naučnik o Zemljinom sistemu i kopredsedavajući Naučnog panela za Amazon (SPA), rekao je da je Lulin izbor trenutak prilike za očuvanje prašume.

Džozef Itongva Mukumo, koji dolazi iz naroda Valikale iz provincije Severni Kivu u Kongu, rekao je da ovaj savez mora prepoznati ulogu autohtonih zajednica u zaštiti šuma. „Predlozi za očuvanje tropskih šuma koji ne uspevaju da zaštite prava domorodačkih naroda i lokalnih zajednica u šumama Afrike, Latinske Amerike i Indonezije, ne mogu uspeti.1

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.theguardian.com/environment/2022/nov/05/brazil-indonesia-drc-cop27-conservation-opec-rainforests-aoe  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.