Otkrivena mreža eksploatacije dečijeg rada u mesnoj industriji u SAD

Jedna od najvećih kompanija za bezbednost hrane u Sjedinjenim Državama nezakonito je zaposlila više od tridesetoro dece u najmanje tri fabrike za pakovanje mesa, od kojih je nekoliko zadobilo hemijske opekotine od korozivnih sredstava za čišćenje koje su morali da koriste u noćnim smenama, utvrdilo je Ministarstvo rada.

Packers, kompanija za čišćenje i sanitaciju sa sedištem u Kieler-u, Vis., pruža ugovorne poslove u stotinama fabrika za klanje i pakovanje mesa širom zemlje.

Ministarstvo rada je otkrilo da je Packers zapošljavao najmanje 31 dete, od 13 do 17 godina, koji su čistili opasnu opremu korozivnim sredstvima za čišćenje tokom noćnih smena u tri objekta za klanje i pakovanje mesa.

Njihovi poslovi su uključivali čišćenje podova za ubijanje, testere za sečenje mesa i kostiju, mašine za mlevenje i električne noževe, prema sudskim dokumentima. Mešavina dečaka i devojčica nije tečno govorila engleski i intervjuisana je uglavnom na španskom, rekli su istražitelji.

Odeljenje za rad je utvrdilo da je nekoliko maloletnika zaposlenih u kompaniji, među kojima i jedan 13-godišnjak, zadobilo opekotine od hemikalija i druge povrede. Jedan 14-godišnjak, koji je radio od 23 časa. do 5 sati ujutru pet do šest dana u nedelji, zadobio je povrede od hemijskih opekotina od mašina za čišćenje koje su koristile za sečenje mesa. Školska evidencija je pokazala da je učenik spavao na času ili je propuštao časove zbog posla u fabrici.

Prema sudskim dokumentima, Odeljenje za rad veruje da “Packers” može zaposliti maloletnu decu pod sličnim uslovima u drugim pogonima.

Ministarstvo rada je takođe optužilo kompaniju da se meša u istragu zastrašivanjem maloletnih radnika kako bi ih obeshrabrila da sarađuju, kao i za brisanje i manipulaciju dosijea o zapošljavanju.

Pravila o dečjem radu zabranjuju maloletnicima mlađim od 14 godina da rade, a deci od 14 i 15 godina zabranjuju da rade kasnije od 21 sat. preko leta i posle 19 časova. tokom školske godine. Takođe im je zabranjeno da rade više od tri sata školskim danima, više od osam sati nenastavnim danima i više od 18 sati nedeljno. Maloletnici ne mogu upravljati motornim vozilima, viljuškarima ili drugom opasnom opremom.

Odeljenje za rad je počelo da istražuje u avgustu kada je dobilo prijavu da kompanija dodeljuje opasan posao maloletnicima. Istražitelji su vršili nadzor, izdavali naloge za rad kompanije, pozivali školske evidencije i obavili intervjue sa “mnogom maloletnom decom”, saopštilo je odeljenje.1

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.google.com/amp/s/www.nytimes.com/2022/11/11/business/child-labor-meatpacking-plants.amp.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.