Poslanici KPRF traže objašnjenje zbog predaje Hersona bez borbe

Mikhail Metzel/TASS

“Zahtevamo od Ministarstva odbrane i Genralštaba Oružanih snaga Ruske Federacije informacije o strateškoj odluci da bez borbe napustimo teritoriju na desnoj obali Dnjepra i oblastni centar Hersonske oblasti Ruske Federacije“- stoji između ostalog u zahtevu trojice deputata Komunističke partije Ruske Federacije u Državnoj Dumi.

Pored zabrinutosti povodom predaje Hersona bez borbe ruski komunisti navode zabrinutost da će primicanjem 30 do 40 kilometara linije fronta kopneni koridor za Krim biti izložen artiljerijskoj vatri i neprijatelju biti ponovo omogućeno da prekine vodosnabdevanje Krima iz Severnokrimskog kanala.

Državna duma blokirala je ovaj zahtev poslanika Komunističke partije Ministarstvu odbrane u vezi sa povlačenjem ruskih trupa iz Hersona, izjavio je član Komunističke partije i poslanik Sergej Obuhov.

Državna duma je blokirala zahtev poslanika frakcije Komunističke partije Ministarstvu odbrane u vezi sa povlačenjem ruskih trupa iz Hersona, rekao je na svom Telegram kanalu poslanik Komunističke partije Sergej Obuhov. Prema rečima poslanika koji su se obratili Ministarstvu odbrane, napuštanje Hersona preti mogućim zauzimanjem Krima od strane ukrajinskih trupa. Uprkos tome, donji dom parlamenta se u većini protivio ovakvom protokolarnom nalogu.

Ovaj zahtev su pripremili poslanici Komunističke partije Aleksej Kurinov, Nikolaj Kolomejcev i Vladimir Besonov. U njemu poslanici izjavljuju da u vezi sa povlačenjem ruskih trupa iz Hersona, Oružane snage Ukrajine mogu da zauzmu branu hidroelektrane Kahovskaja i ispuste vodu iz rezervoara Kahovka. Po njihovom mišljenju, to će podrazumevati povlačenje ruskih Oružanih snaga za 30–40 km od leve obale Dnjepra, što će stvoriti uslove za uništavanje kopnenog koridora do Krima. Poslanici strahuju i od napada na nuklearku Zaporožje.

Obuhov je rekao da je većina članova partije Jedinstvena Rusija glasala protiv zahteva Ministarstvu odbrane, poslanici drugih frakcija praktično nisu učestvovali u glasanju. Pored samih komunista, inicijativu su podržali samo poslanici Daniil Besarabov, Nikolaj Valujev, Aleksandar Šolohov i Magomed Gadžijev iz Jedinstvene Rusije.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je 9. novembra najavio povlačenje ruskih trupa iz Hersona. Komandant ujedinjene grupe ruskih trupa Sergej Surovikin je u svom izveštaju ministru napomenuo da Herson i okolna naselja ne mogu u potpunosti da budu snabdeveni zbog logističkih poteškoća.

Šef Čečenije Ramzan Kadirov istakao je da je Herson teška vojna teritorija, što se znalo od samog početka operacije. On je naglasio da se Surovikin ponašao kao „pravi borbeni general“, da se ne plaši kritika i da je on odgovoran za vojnike, „on zna bolje“.1

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://news-ru.turbopages.org/news.ru/s/vlast/v-gosdume-zablokirovali-zapros-k-minoborony-po-otstupleniya-iz-hersona/?fbclid=IwAR1KR0-Ry1ArbrK8T01ulOVsyHNJmDn0H71tY69nCpCgRa4C_m_zMHfc8jw  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.