Dr Agostinjo Neto dobija spomenik u Beogradu!

Beoinfo

Ministar unutrašnjnih poslova Angole Euženio Sezar Laborinjo je prilikom diplomatske posete Srbije imao priliku da vidi rad vajarke Katarine Tripković koji će u januaru 2023. biti postavljen u Ulici Agostinja Neta u Beogradu: u pitanje je spomenik velikog državnika i prvog predsednika Narodne Republike Angole, Agostinja Neta.

Ministar Laborinjo rekao je da angolski narod i vlast nikada neće zaboraviti pomoć koju su primili od Srbije kada je reč o diversifikaciji i ekonomskom razvoju, dok je predsednik Skupštine grada Beograda Stefan Nikodijević ministru poručio:

Angola je naša prijateljska zemlja, decenijama unazad gajimo bliske bilateralne odnose. Angola je uvek bila tu kad je trebalo da se pomogne Srbiji, bila nam je podrška u Ujedinjenim nacijama prilikom svih rezolucija, odluka i glasanja. Dobar deo naše istorije poslednjih stotinak godina je zajednički, to je borba za nezaviznost, za okruženje državnosti. Svakako, Agostinjo Neto je simbol te borbe i prvi predsednik nezavisne Angole, veliki prijatelj tadašnje SFRJ i tadašnjeg predsednika Tita.”

Predstavljanjem spomenika obeležena je stogodišnjica rođenja velikog revolucionara.1

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.danas.rs/vesti/beograd/predstavljena-bista-prvog-predsednika-nr-angole-dr-agostinja-neta-u-beogradu/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.