Alžir pomaže Kubi u rešavanju problema u energetskom sektoru

Cuban Foreign Ministry

Alžirski predsednik Abdelmajid Tebune sastao se 17. novembra sa predsednikom Kube Migelom Dijas-Kanelom u predsedničkoj palati u Alžiru kako bi razgovarali o aspektima razvoja bilateralnih veza na ekonomskom i komercijalnom nivou.

Po završetku zvaničnih razgovora, oba predsednika su dala izjave novinarima u kojima su ratifikovali zajedničku volju za reaktiviranjem ekonomskih, trgovinskih, finansijskih i kooperativnih odnosa, na istom nivou političkih veza.

Predsednik Alžira Abdelmadžid Tebune rekao je novinarima: „Alžir se oseća obaveznim da se angažuje sa Kubom, prijateljskom nacijom sa kojom delimo prošlost i sadašnjost“.1

„Alžir će Kubi izgraditi solarne elektrane i obnoviti snabdevanje gorivom kako bi Kubi omogućilo da ponovo pokrene elektrane i zaustavi restrikcije struje“, dodao je on.

Tebune je takođe odlučio da poništi sve neizmirene kamate na dug Kube i odloži njegovu otplatu „do daljnjeg“ kako bi ublažio ekonomsku krizu koje je ostrvo pretrpelo nakon pandemije, navodi se u izveštaju novinske agencije EFE.

Sa svoje strane, kubanski predsednik Diaz Kanel je potvrdio da „postoji mnogo razloga da se osećamo zadovoljni ovom posetom Alžiru“.

„Više od toga, veoma smo posvećeni alžirskom cilju, veoma smo posvećeni alžirskom narodu i alžirskoj vladi.

Dijaz Kanel je takođe posetio Memorijal mučenika, koji je istorijski spomenik koji obeležava sećanje na Alžirsku revoluciju (1954-1962) i nacionalnu borbu protiv francuskog kolonijalizma.

Potom je šef kubanske države posetio Nacionalni muzej boraca, gde se upisao u Knjigu časti. Dijaz Kanel je priznao da je „ovo bratski narod, uvek spreman da se bori do smrti u odbrani svoje nezavisnosti i suvereniteta“.

Alžir i Havana održavaju bliske veze otkako je Alžir stekao nezavisnost od Francuske 1962. godine. Veze su ojačane tokom prošle godine stvaranjem zajedničke parlamentarne grupe u februaru.

Kubanski predsednik je 16. novembra otpočeo turneju po Rusiji, Kini, Alžiru i Turskoj u potrazi za snabdevanjem energijom kako bi se suočio sa štetom izazvanom višedecenijskom blokadom SAD na karipskom ostrvu.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.zawya.com/en/business/energy/algeria-to-help-cuba-as-energy-shortages-bite-rmc0bbmf  

  2. https://thecradle.co/Article/news/18552  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.