Snoudenu izdat ruski pasoš

Filip Faraone / Stinger

Bivši analitičar američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvard Snouden dobio je ruski pasoš i položio zakletvu o državljanstvu.

Snouden  živi u egzilu u Rusiji otkako je javnosti otkrio podatke o supertajnom programu američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) „Prizma”, koji je omogućavao praćenje elektronske komunikacije na mnogim internet sajtovima, a u septembru ove godine zvanično je dobio rusko državljanstvo.

„Da, dobio je pasoš. Položio je zakletvu”, rekao je njegov advokat Anatolij Kučerena.

Advokat je takođe rekao da i Snoudenova supruga Lindzi Mils trenutno podnosi potrebna dokumenta za dobijanje ruskog državljanstva.1

Snouden je u junu 2013. predao listovima “Vašington post” i “Gardijan” niz poverljivih podataka o programima nadzora američkih i britanskih obaveštajnih službi na internetu, koje su oni objavili. Nakon toga Snouden je pobegao u Hong Kong, a odatle u Moskvu.

Nakon što čitav je niz zemalja odbio njegov azil, Rusija je Snoudenu dala privremeni azil na godinu dana pod uslovom da prestane sa aktivnostima protiv Sjedinjenih Država. U avgustu 2014. dobio je trogodišnju boravišnu vizu u Ruskoj Federaciji, nakon čega mu je izdata dozvola za boravak na neodređeno vreme.

Činjenicu da Snouden boravi u Rusiji od često je korišćena od strane zapadnih medija kao “dokaz” da on aktivno radi protiv vlade SAD a po nalogu Moskve, iako dolazak u Rusiju nije bila njegova originalna namera.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.politika.rs/sr/clanak/527326/Snouden-dobio-ruski-pasos  

  2. https://rt.rs/news/9187-snouden-polozio-zakletvu-na-ruski-pasos/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.