Vlasti u Litvaniji ponovo ruše sovjetske spomenike!

Foto: Mindaugas Kulbis

Lokalne vlasti u Vilnjusu najavile su uklanjanje spomenika podignutih u čast oslobodilačkoj Crvenoj armiji iz kako se navodi “istorijskih i političkih razloga”.

„Došlo je vreme da se ukloni jedan od poslednjih simbola sovjetske okupacije iz našeg grada“, rekao je Remidijus Šimašijus, gradonačelnik Vilnjusa, u izjavi za Euronews, dodajući da je ta odluka takođe došla „kao odgovor na neopravdanu rusku agresiju na Ukrajinu“. On je primetio da je opština Vilnjus „neprekidno čistila grad od sovjetskih simbola — spomenika, statua i drugih podsetnika na vremena okupacije- tokom  prethodnih godina. „Većina je uklonjena kada je Litvanija proglasila svoju nezavisnost 1991. godine“, rekao je on.

Sa druge strane profesor Stanislovas Tomas, advokat koji zastupa one koji su podneli peticiju protiv rušenja, strahuje da bi uklanjanje statue, koje bi trebalo da bude završeno za tri nedelje, zakucalo klin između manjine u Litvaniji koja govori ruski i šire populacije. „Ove akcije će gurnuti rusko stanovništvo ka Putinu“, rekao je on. „Trebalo bi da se obratite ruskom stanovništvu u Litvaniji… kako biste ih ubedili u vrednosti evropskog društva, umesto da stanovnike vaše zemlje pravite neprijateljima.” –1 

Govornici ruskog jezika druga su po veličini manjina u Litvaniji, čineći oko 5% stanovništva.

Oni koji se protive potezu tvrde da će vozila prolaziti preko grobnica i da će nadgrobni spomenici biti pomereni tokom procesa uklanjanja, oskrnavljujući grobove onih koji su poginuli u borbi protiv nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu. „Ljudi imaju rođake koji su na tom groblju a spomenik predstavlja naše pretke, heroje Drugog svetskog rata, hrabre vojnike“, rekao je prof. Tomaš. „Postoji opšta rusofobija zbog rata u Ukrajini ali rat u Ukrajini nema nikakve veze sa Drugim svetskim ratom.”  Šimašijus je ove tvrdnje žestoko odbacio kao lažne. “Nikakvi grobovi ili nadgrobni spomenici neće biti uklonjeni ili oštećeni tokom čitavog ovog procesa i nikada nije postojala nikakva namera da se to uradi”, rekao je Šimašijus i dodao “Sovjetske propagandne stele će jednostavno biti uklonjene sa teritorije groblja i odnete na čuvanje.”

Procenjuje se da je oko 25.000 litvanskih vojnika poginulo u Drugom svetskom ratu, boreći se u sovjetskoj i nemačkoj armiji. Groblje na kome se nalazi spomenik koriste Litvanci za obeležavanje godišnjice završetka rata.

Profesor Tomaš nazvao je uklanjanje sovjetskog spomenika licemernim. On tvrdi da je Litvanija podigla spomenike ekstremno desničarskim ličnostima i onima koji su učestvovali u litvanskom holokaustu, tokom kojeg je 1941. masakrirano skoro 200.000 Jevreja, dok im sa druge strane smetaju sovjetski spomenici. Dok nije uklonjena 2019. godine, Litvanska akademija nauka je postavila spomen ploču Jonasu Norejki, koji je te godine naredio ubistvo najmanje 1.800 Jevreja.  

 
 
 
 

 

Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.euronews.com/2022/12/02/row-breaks-out-as-vilnius-tears-down-stalin-era-ww2-memorial?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1669993283-1  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.