Izraelska vojska po 210. put uništila palestinsko selo Al Arakib!

Izraelska vojska po 210. put uništila palestinsko selo Al Arakib!
Foto: Reuters

Izraelske vlasti srušile su palestinsko beduinsko selo u južnom regionu Negeva po 210. put, saopštila je nevladina organizacija sa sedištem u Tel Avivu, ukazujući na porast izraelskih zločina nad potlačenim narodom.1

“Izraelske vlasti su po 210. put srušile selo Al Arakib“, rekao je u ponedeljak Aziz al Turi, član Komiteta za odbranu Al Arakiba. Al Turi je potvrdio da lokalno stanovništvo namerava da obnovi svoje uništene stanove i druge objekte. Kuće u Al Arakibu, u kojima žive 22 palestinske porodice, izgrađene su od drveta, plastike i valovitog gvožđa. Selo je prvi put uništeno 2010. godine, ali je od tada svaki put obnavljano.

 

Izraelske vlasti tvrde da lokacija sela spada pod “državno zemljište”. Sa druge strane, Zohrot, nevladina organizacija sa sedištem u Tel Avivu, rekla je u nedavnom izveštaju da je selo Al Arakib prvi put izgrađeno tokom otomanskog perioda i da su stanovnici kupili njegovu zemlju.

 

Izraelske vlasti nastoje da preuzmu kontrolu nad zemljom i proteraju njene stanovnike, a desetine sela i beduinskih zajednica suočene su sa istom pretnjom u oblasti Negeva, navodi Zohrot.

 

  1. https://www.trtworld.com/middle-east/israel-destroys-al-araqib-an-ottoman-era-village-for-the-210th-time-63227  

Leave a Reply

Your email address will not be published.