Nastavljaju sa provociranjem Kine: SAD i Australija pozivaju Japan u čvršći vojni blok

Foto: Reuters

SAD će povećati rotaciono prisustvo vazdušnih, kopnenih i pomorskih snaga u Australiji, uključujući bombardere i borbene avione, rekao je ministar odbrane Lojd Ostin, kako bi oponirali sve jačem kineskom uticaju u regionu.1

Sjedinjene Države i Australija rekle su da će pozdraviti japanske trupe u trosmernim rotacijama, obećavajući ujedinjeni front u suočavanju sa brzim vojnim razvitkom Kine.

Ministri odbrane i spoljnih poslova Australije izjavili su u utorak da su se dogovorili da pojačaju tempo vojnih interakcija sa Sjedinjenim Državama tokom razgovora sa svojim kolegama u Vašingtonu, nakon čega će odleteti za Tokio.

 

„Zaista je važno da to radimo sa stanovišta obezbeđivanja ravnoteže unutar našeg regiona i uključivanja drugih zemalja u našem regionu, i radujemo se što ćemo moći da imamo veći angažman sa Japanom“, rekao je australijski ministar odbrane Ričard Marles konferencija za štampu.2

„Možemo da idemo u Japan krajem ove nedelje sa pozivom da Japan učestvuje u više vežbi sa Australijom i Sjedinjenim Državama“, rekao je Marles, u prvim takvim razgovorima otkako je australijska laburistička vlada preuzela dužnost pre šest meseci.

 

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da će saveznici tražiti učešće Japana u zajedničkim operacijama u Australiji, gde Sjedinjene Države rotiraju marince od 2011. preko Darvina, strateškog severnog grada koji je bio meta napada Japana u Drugom svetskom ratu.

 

Ostin je rekao da su se Sjedinjene Države i Australija dogovorile da povećaju rotaciju snaga bombardera, borbenih aviona i američke vojske i mornarice. Sjedinjene Države planiraju da rasporede do šest nuklearnih bombardera B-52 u vazduhoplovnu bazu u severnoj Australiji, rekao je izvor upoznat sa ovim pitanjem za novinsku agenciju Rojters u oktobru.

 

„Složili smo se da unapredimo trilateralnu saradnju u oblasti odbrane i da pozovemo Japan da se integriše u naše inicijative za formiranje snaga u Australiji“, rekao je Ostin.

 

Japan, ugovorno vezan saveznik Sjedinjenih Država, nedavno je tražio rastuću diplomatsku saradnju sa Australijom, ali su teme odbrambene politike bile osetljivije zbog zvaničnog pacifizma Tokija od njegovog poraza u Drugom svetskom ratu.

Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.trtworld.com/americas/eyeing-china-us-and-australia-invite-japan-into-three-way-troop-rotations-63284  

  2. https://www.japantimes.co.jp/news/2022/12/07/national/us-australia-japan-troop-rotations/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.