Priština ne odustaje od obnove kuće nacističkog zločinca

Prištinske institucije pored negodovanja Srba i brojnih međunardonih organizacija, nastavljaju obnovu kuće nacističkog saradnika Džafera Deve, za šta su u 2023. izdvojili 300.000 evra.

Priština namerava da investira u zgradu koja se nalazi u Kosovskoj Mitrovici, što je potvrdio i ministar kulture Hajrula Čeku, navodi RTS.1

EU, UNDP i tzv. kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta su ranije ove godine najavili početak rekonstrukciju kuće Džafera Deve, istaknutog nacističkog kolaboracioniste, koga je odlikovao Hitler. Međutim u februaru ove godine, kada je sve bilo spremno za početak konzervacije i restauracije, reagovali su Srbi na KiM, ali i brojne organizacije uključujuići i one koje se bave Holokaustom, nakon čega su se EU i UNDP povukle iz ovog projekta zbog pritiska javnosti.

Džafer Deva bio je gradonačelnik Kosovske Mitrovice i ministar unutrašnjih poslova Albanije za vreme nemačke okupacije.

Deva je 1943. dobio instrukcije Nemačke vrhovne komande za Balkan da oformi vladu koja će voditi računa da ciljevi Nemačke ne budu ometeni, a već oktobra iste godine postao je ministar unutrašnjih poslova u Tirani.

Deva je takođe poznat i po aktivnoj ulozi u regrutovanju boraca u ozloglašenu SS divizuju “Skenderbeg”.2

 

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/5070155/kuca-dzefer-deva-.html  

  2. https://www.slobodnaevropa.org/a/kosovo-dzafer-deva/31693455.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.