Japan uvozi prvu pošiljku nafte iz Rusije nakon 6 meseci

Japan uvozi prvu pošiljku nafte iz Rusije nakon 6 meseci

Japan je spreman da uveze svoju prvu pošiljku sirove nafte iz Rusije nakon više od pola godine, pošto vlada podstiče uvoznike energije da prave zalihe goriva u pokušaju da izbegnu buduće nestašice.

Tanker sa ruskomn naftom ide ka Japanu nakon utovara iz postrojenja Sahalin-2 na dalekom istoku Rusije, prema podacima o praćenju brodova koje je prikupio Blumberg. Japan nije uvozio isporuku ruske nafte od maja, pokazuju podaci o isporuci.

Japan pridružio zapadnim saveznicima uvođenjem sankcija u Rusiji zbog rata u Ukrajini, ali je očigledno prestao da preduzima stroge sankcije za naftu i prirodni gas. Vlada je saopštila da je ruski izvozni projekat Sahalin-2 ključni izvor japanskog snabdevanja tečnim prirodnim gasom, a proizvodnja i uvoz njegove nafte su neophodni za stabilno poslovanje.

Pošiljka dolazi nako što je Moskva zabranila izvoz ruske sirove nafte i rafinisanih proizvoda stranim kupcima koji se pridržavaju gornje granice cena. Japan je prošlog meseca rekao da će pošiljke iz izvoznog projekta Sahalin-2 biti izuzete od gornje cene.

Ipak, Japan je u velikoj meri smanjio uvoz nafte iz Rusije — posebno iz projekta nafte i gasa Sahalin-1 — od početka rata, pošto su rafinerije želele da diverzifikuju snabdevanje.1

 


  1. https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-12-28/japan-set-to-import-first-crude-shipment-from-russia-since-may  

Leave a Reply

Your email address will not be published.