Sukob nemačke policije i ekologa oko rudnika uglja

Foto: Arhiv/AA

Ekološki aktivisti, koji već duže vreme pokušavaju da blokiraju kopanje rudnika u napuštenom selu na zapadu Nemačke, sukobili su se sa policijom u sredu ujutru.

U opremi za razbijanje demonstracije, policija je počela da ih odvlači i vuče po blatnjavom tlu, dok su pojedini demonstranti sa šalovima preko lica, kako ih ne bi identifikovali, odgovarali bacanjem kamenica i pirotehnike. Veliki broj demonstranata je ostao, formirajući živi zid, dok su se pojedini popeli na drveće. Vlasti su aktiviste prethodno upozorile da će ih prisilno oterati ako ne odu do utorka.

Lucerat, mesto u zapadnoj Nemačkoj je na ivici površinskog kopa i uskoro bukvalno će ga progutati ogromni rudnik uglja. Selo je u vlasništvu energetske kompanije RVE, a poslednji stanovnik se iselio pre više od godinu dana. Rudnik se prostire se na 35 kvadratnih kilometara i daje 25 miliona tona uglja svake godine.

Iako su svi stanovnici otišli, nekoliko stotina ekoloških aktivista odlučno je da spreči RVE da dođe do lignita koji se nalazi ispod Lucerata. Neki su ovde više od godinu dana, šćućureni u napuštenim zgradama od cigala.

„Taj ugalj mora da ostane u zemlji”, kaže jedna od demonstrantkinja za BBC.

Dina Hamid odbacuje tvrdnju nadležnih da je Nemačkoj potreban taj lignit ako želi da podmiri energetske potrebe, sada kada više ne može da se oslanja na snabdevanje energentima iz Rusije. Ako kopaju ugalj, bacaju Pariski sporazum u kantu za smeće. Ljudi sada umiru zbog klimatske krize.

Bitka za Lucerat traje već duže vreme ali rat Rusije i Ukrajine dao je još veći značaj ovom slučaju, pretvarajući ga u nacionalni simbol borbe u nemačkoj politici i društvu – kako zemlja koja se toliko oslanjala na ruski gas sada balansira potrebu za energijom sa ciljevima u vezi sa klimatskim promenama?

Nemačka vlada, trostranačka koalicija u kojoj dominira nemačka Zelena stranka, veliki zagovornik zelene tranzicije već je morala, kako bi Nemci rekli, da „proguta neke žabe”.

Ministri koji su došli na vlast obećali su da će korišćenje uglja biti zaustavljeno, ali ipak je veći broj starih elektrana vraćeno u mrežu dok se ne nađe drugi izvor za proizvodnju struje, tvrdeći da je, u trenutnim okolnostima, Nemačkoj potreban lignit pod Luceratom.1

Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.reuters.com/business/environment/german-police-drag-away-activists-protesting-coal-mine-expansion-2023-01-10/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.