Togo zvanično povlači priznanje nezavisnosti tzv. Kosova

FOTO: Rade Prelić/TANJUG

“Mi u Togu priznajemo samo jednu Srbiju, jedinstvenu. Drago mi je što ste pomenuli povlačenje priznanja Kosova, to povlačenje je definitivno”, rekao je Ministar spoljnih poslova Republike Togo Rober Dise na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem u Ministarstvu spoljnih poslova.

On je rekao i da 54 zemlje Afrike čine jednu trećinu u Ujedinjenim nacijama, primetiviši da je srpska diplomatija u jednom trenutku napustila Afriku, ali da je aktuelni šef diplomatije Ivica Dačić vratio saradnju, na čemu mu je zahvalio. “Molim vas, i vi to dobro radite, da ne napuštate Afriku. Ja vam na tome zahvaljujem. Želimo jaču saradnju u više sektora od obrazovanja do ekonomije, da imamo veću trgovinsku razmenu. Hteli bismo da pojačamo i saradnju u oblasti turizma i poljoprivrede”, rekao je Dise.

“Srbiju, odnosno bivšu Jugoslaviju i Togo vezuje tradicionalno prijateljstvo koje je možda u nekim trenucima bilo zaboravljeno. Mi želimo da tu saradnju i prijateljstvo obnavljamo i osnažujemo”, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Togua sastata se danas i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Kako je istakao, ima mnogo prostora za unapređenje odnosa između dve zemlje, ističući da Srbija mora da neguje stara prijateljstva i da traži zajedničke interese sa tim zemljama u svetu gde situacija danas nije laka.

“Srbija se posvetila razvoju odnosa sa afričkim zemljama”, rekao je Dačić i podsetio da je Togo, posle njegove posete, odlučio da povuče odluku o priznanju Kosova.

Dačić je na tome zahvalio i istakao da je 27 zemalja povuklo priznanje tzv. Kosova čime se otvorena šansa za dogovore i dijalog.

“Oni koji žele nezavisno Kosovo žele to da učine prečicom ili preglasavanjem na određenim forumima. Mi smo to sprečili i vratili smo dijalog na scenu”, rekao je Dačić.

Ministar je ocenio i da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje i poručio da je ta zemlja pouzdan kako ekonomski, tako i politički partner Srbiji na afričkom kontinentu i pozvao investitore iz naše zemlje da ulažu u Togou.1

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.tanjug.rs/srbija/politika/8714/ministar-spoljnih-poslova-republike-togo-povlacenje-priznanja-tzv-kosova-definitivno-hvala-dacicu/vest  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.