Velika Britanija šalje svoje tenkove u Ukrajinu, poziva Nemačku da uradi isto!

Foto: Reuters

Britanski ministar odbrane pozvao je Nemačku da obezbedi tenkove Leopard 2 za Ukrajinu nakon što je potvrdio da će Velika Britanija ponuditi svoje teške oklope Kijevu – postavši prva zapadna nacija koja je to učinila.1 

Govoreći u Donjem domu u ponedeljak, Ben Volas je potvrdio da će Velika Britanija ponuditi 14 tenkova Challenger 2 kao deo šireg paketa vojne pomoći.

„Posle razgovora sa Sjedinjenim Državama i našim evropskim saveznicima, nadamo se da će primer koji su dali Francuzi i mi omogućiti da i one zemlje koje imaju tenkove Leopard doniraju“, rekao je on. „Pozvao bih svoje nemačke kolege da to urade. Ovi tenkovi nisu ofanzivni kada se koriste za odbrambene metode.”

Moskva je saopštila da isporuka nove runde naprednijeg naoružanja Ukrajini neće promeniti ishod rata. „Oni koriste ovu zemlju [Ukrajinu] kao oruđe za postizanje svojih antiruskih ciljeva“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je Velikoj Britaniji na podršci.

„Ono što se desilo u Dnjepru, činjenica da Rusija sprema novu inicijativu, činjenica da priroda neprijatelja na frontu zahteva nove odluke u odbrambenom snabdevanju – sve to samo naglašava koliko je važno da koordinišemo naše napore – napore svih članica koalicije da odbranimo Ukrajinu i slobodu“, rekao je on u svom noćnom obraćanju.

Podsećamo da je oko 100 ukrajinskih vojnika stiglo je u Fort Sil u Oklahomi (SAD), kako bi započeli obuku o veoma traženom raketnom odbrambenom sistemu Patriot. Ukrajina je mesecima pozivala SAD da obezbede odbrambeni sistem zemlja-vazduh Patriot jer bi tako mogla da gađa avione, krstareće rakete i balističke rakete manjeg dometa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.euronews.com/2023/01/17/uk-vows-to-send-tanks-to-ukraine-and-urges-germany-to-follow-suit  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.