Prošla godina najsmrtonosnija za Palestince od 2005. – kineski ministar traži prekid izrealeskih napada!

Foto: AFP

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang zatražio je od Izraela da prekine svoje napade na Palestince kako bi dalja eskalacija bila sperčena.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim egipatskim kolegom Samehom Šukrijem u Kairu, kineski ministar ukazao je na nepravdu nanetu Palestincima i pozvao međunarodnu zajednicu da se pridržava razvoja rešenja o dve države, da uloži više napora da proširi humanitarnu pomoć i pronađe pravedno i hitno rešenje sukoba.

Ćin Gang je istakao značaj „održavanja istorijskog statusa kvo“ u Jerusalimu, ukazujući na nedavni juriš na džamiju Al-Aksa koju je inicirao Itamar Ben-Gvir, izraelski ministar nacionalne bezbednosti. U toku te agresije 292 izraelska doseljenika upala su u džamiju Al-Aksa u okupiranom gradu Jerusalimu dok ih je štitila izraelska policija. Jevrejski doseljenici su izvršili raciju na islamsko sveto mesto kroz kapiju Al-Maghariba i izveli talmudske ceremonije unutar dvorišta svetilišta. Palestinski vernici i čuvari džamije Al-Aksa „osećaju nelagodu zbog prisustva izraelske policije i doseljenika koji obilaze islamsko sveto mesto“, navodi Islamski vakuf, koji je prisustvo doseljenika u džamiji često nazivao „provokativnim“.

U međuvremenu, od početka 2023. godine, izraelske okupacione trupe ubile su 13 Palestinaca za dve nedelje zbog nekoliko racija i sukoba širom okupirane Zapadne obale. Prema palestinskom ministarstvu zdravlja, izraelske snage su ubile najmanje 170 Palestinaca na Zapadnoj obali i okupirale istočni Jerusalim 2022. godine, uključujući više od 30 dece. Najmanje 9.000 ljudi je povređeno, što je dovelo do toga da je 2022. godina najsmrtonosnija za Palestince od 2005. godine, navodi se u izveštaju UN. Izraelski doseljenici su 2022. pokrenuli agresivnije i organizovanije napade na Palestince na Zapadnoj obali. Najmanje 250 ilegalnih izraelskih naselja koja se nalaze širom Zapadne obale i istočnog Jerusalima su dom za između 600.000 i 750.000 izraelskih stanovnika, navodi VAFA.

Otpor je već u snažnom porastu i očekuje se da će još više porasti, posebno na Zapadnoj obali, jer je „status kvo“ u Jerusalimu i dalje ugrožen, a Palestinci su izloženi izraelskom nasilju bez presedana.1 

Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://thecradle.co/Article/news/20431  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.