Bugarska tajno snabdevala Ukrajinu municijom i gorivom

Foto: Sergei Supinsky/AFP via Getty Images

Bugarska, jedna od članica EU koja je smatrana proruski orjentisana, pomogla je Ukrajini da preživi rani napad Rusije tako što joj je tajno snabdevala velike količine očajnički potrebnog dizela i municije, rekli su odgovorni političari.

Bivši bugarski premijer Kiril Petkov i ministar finansija Asen Vasilev rekli su da je njihova zemlja prošlog proleća obezbedila 30 odsto municije sovjetskog porekla od ukupne potrebne ukrajinske vojske tokom ključnog tromesečnog perioda na četku rata, a i do 40 odsto neophodnog dizela.1

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrom Kulebom opisao je u intervju za Die Velt izuzetnu operaciju koju je organizovala Bugarska, koja je inače zvanično odbijala sve zahteve da naoruža Ukrajinu.

„Kiril Petkov je pokazao svoj integritet i uvek ću mu biti zahvalan što je upotrebio svu svoju političku veštinu da pronađe rešenje“, rekao je Kuleba, dodajući da je bugarski lider „odlučio da bude na pravoj strani istorije, i pomogne nam da se odbranimo od mnogo jačeg neprijatelja”.

Petkov je morao da deluje prikriveno zbog otvorenih proruskih simpatija među mnogima u Bugarskoj, uključujući njegove socijalističke koalicione partnere. Nekoliko dana nakon što je 24. februara počela takozvana specijalna operacija Rusije u Ukrajini, on je otpustio svog ministra odbrane, koji je odbijao da nazove invaziju činom rata.

U međuvremenu, ankete su pokazale da se više od 70% Bugara plaši da će biti uvučeno u sukob i protivi se snabdevanju Ukrajine oružjem, uprkos tome što njihova zemlja ima velike zalihe oružja i municije sovjetskog kalibra koje su Kijevu hitno bile potrebne.

Prema Kulebinim rečima, isporuke oružja počele su sredinom aprila nakon što je on posetio Sofiju. Ukrajina je odbila prvobitni napad Rusije na Kijev, ali joj je opasno nedostajalo zaliha, jer mnoge zapadne isporuke još nisu u toku, a municija sovjetskih kalibara bila je posebno potrebna.

„Znali smo da Bugarska ima velike količine potrebne municije, pa sam poslat da nabavim neophodan materijal“, rekao je Kuleba za Die Velt. On je rekao da je reč o „životu i smrti“, dodajući da je Petkov odgovorio da će, iako njegova unutrašnja politička situacija „nije laka“, učiniti „sve što je u njegovoj moći“.

Sofija nije direktno snabdevala Ukrajinu, ali je dozvoljavala bugarskim posrednicima da prodaju svojim kolegama u Ukrajini ili državama članicama NATO-a, i zadržala otvorene vazdušne veze sa Poljskom i kopnene rute preko Rumunije i Mađarske, rekao je Petkov. Mnoge isporuke su na kraju platile SAD i Velika Britanija.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.politico.eu/article/bulgaria-volodymyr-zelenskyy-kiril-petkov-poorest-country-eu-ukraine/  

  2. https://www.theguardian.com/world/2023/jan/18/bulgaria-secretly-supplied-ukraine-fuel-ammunition-first-months-war-russia  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.