Afroamerikanci najmanje podržavaju američko mešanje u rat u Ukrajini

Afroamerikanci najmanje podržavaju američko mešanje u rat u Ukrajini
Foto: U.S National Archives

Iako istraživanja američkog javnog mnjenja pokazuju snažnu podršku ukrajinskom i tajvanskom narodu u celini, vredi napomenuti da u ovim anketama Afroamerikanci pokazuju mnogo veći otpor vojnom angažmanu američke vojske nego druge grupe.

Decembarska anketa koju je sproveo Savet Čikaga otkrila je da bi otprilike 3 od 10 Amerikanaca podržalo slanje vojnih snaga da podrže Ukrajinu i Tajvan (ovo je zapravo manje u odnosu na april). Nasuprot tome, anketa iz septembra 2022. koju je sprovela moja organizacija, Karnegijeva zadužbina za međunarodni mir, koja se u potpunosti sastoji od Afroamerikanaca, otkrila je da samo dva od deset ispitanika podržava slanje američkih vojnih snaga da podrže Ukrajinu ili Tajvan. 

Ovo odgovara ranijim anketama. Na primer, u anketi Univerziteta Kuinnipiac u aprilu 2022., Afroamerikanci su bili mnogo manje skloni da pokažu podršku Sjedinjenim Državama koje čine „više da podrže Ukrajinu, čak i ako to znači povećanje rizika da Sjedinjene Države uđu u rat sa Rusijom“. Samo 11 odsto afroameričkih glasača bilo je spremno da rizikuje rat sa Moskvom, u poređenju sa 22 odsto belaca i 17 odsto glasača Hispanoamerikanaca koji su se osećali isto. 

Anketa iz avgusta 2022. koju je sprovela kompanija za analizu podataka IouGov objavila je da 28 odsto ispitanika Afroamerikanaca smatra da bi „SAD trebalo da pomognu vojno da zaštite Tajvan od Kine“. Ovaj nalaz je znatno niži u odnosu na bele Amerikance (46 procenata) i ispitanike koje je anketa klasifikovala kao „drugo“ (48 procenata). Hispanoamerikanci (29 odsto) bili su jedina druga grupa koja je imala slična osećanja kao Afroamerikanci. 

Jedna od glavnih prednosti ovih segmentiranih anketa je ta što omogućavaju analizu podataka uočavajući razlike koje bi mogle ostati neprimećene u anketama koje obično kombinuju rasne grupe. Karnegijevo istraživanje otkriva da je ratna podrška najslabija među nekoliko demografskih grupa: Crncima sa nižim primanjima, generacijskim Afroamerikancima (pojedinci sa prebivalištem u SAD više od tri generacije), ženama i demokratama.

Domaćinstva koja su prijavila prihod manji od 50.000 dolara godišnje (492 ispitanika) prijavila su podršku Ukrajini i Tajvanu za 17 odsto, odnosno 16 odsto. Poređenja radi, domaćinstva sa prihodima većim od 80.000 dolara godišnje (156 ispitanika) podržala su slanje trupa u Ukrajinu i Tajvan sa 26 odsto, odnosno 25 odsto. 

Ovi nalazi u razlikama u podršci ratu nisu novi. Mnogo pre nego što su trilioni dolara potrošeni i stotine hiljada nevinih života izgubljeno u američkom Globalnom ratu protiv terorizma, Galupova anketa iz 2003. godine otkrila je da je podrška Afroamerikanaca invaziji na Irak bila manja od polovine od one kod bele populacije.1 

 


  1. https://responsiblestatecraft.org/2023/01/16/polls-black-americans-less-inclined-to-support-ukraine-if-it-leads-to-us-war/?fbclid=IwAR1QTSO2-vVJfFmMbwhCiyoXvIIXF0O8y5036NzKHHVheBLsps0su0QdEM0  

Leave a Reply

Your email address will not be published.