Nemačka pristaje na izvoz tenkova u Ukrajinu tek nakon što to uradi SAD!

Foto: FOCKE STRANGMANN/SHUTTERSTOCK

Nemačka neće dozvoliti saveznicima da isporučuju tenkove nemačke proizvodnje u Ukrajinu osim ako SAD ne pristanu da pošalju borbene tenkove američke proizvodnje, rekli su u sredu visoki nemački zvaničnici.

Saveznici iz Severnoatlantskog pakta imaju preko 2.000 nemačkih tenkova Leopard, koji se smatraju među najsofisticiranijim na svetu. Nekoliko evropskih vlada reklo je da su spremne da pošalju tenkove nemačke proizvodnje u Ukrajinu, uključujući Poljsku, Finsku i Dansku, ako dobiju odobrenje Berlina, iako nijedna nije uputila zvaničan zahtev.

„Ne može se napraviti razlika između direktnog izvoza (tenkova nemačke proizvodnje) i izvoza trećih zemalja“, rekao je visoki nemački zvaničnik u sredu.

SAD „još nisu tamo“ kada je reč o davanju tenkova Abrams Ukrajini, rekao je novinarima u sredu Kolin Kal, podsekretar odbrane.  Iako se nije direktno osvrnuo na nemački poziv da SAD obezbede tenkove, rekao je da Pentagon ne želi da Ukrajincima da opremu „koju ne mogu da poprave, ne mogu da izdrže i dugoročno ne mogu da priušte.”

SAD se i dalje nadaju da će moći da ubede Nemačku da da zeleno svetlo za tenkove. Ministar odbrane Lojd Ostin doputovao je u sredu u Berlin da se sastane sa svojim kolegom  Borisom Pistorijusom. Američki zvaničnici veruju da tenkovi Leopard mogu pomoći Ukrajini da se suoči sa potencijalnom novom ruskom ofanzivom. „Zato gledamo na moderna, mehanizovana oklopna vozila, i zato je fokus na tenkovima, a Nemačka je ključ jer su Leopardi najneposrednija potreba, najpristupačnija i korisna vozila “, rekao je visoki američki predstavnik. „Veoma smo optimistični da ćemo do kraja nedelje postići napredak u ispunjavanju ovog zahteva“, rekao je zvaničnik.1 

 
 
 
 
 
Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.wsj.com/articles/berlin-wont-allow-exports-of-german-tanks-to-ukraine-unless-u-s-sends-own-tanks-officials-say-11674069352?mod=e2tw  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.