Kina donira 100 miliona dolara Kubi!

Foto: Twitter

Ambasador Kube u Kini Karlos Pereira i potpredsednik Kineske agencije za međunarodni razvoj i saradnju Tang Venhong potpisali su u sredu sporazum o saradnji kojim je formalizovana donacija od 700 miliona juana tj. 100 miliona dolara.1

Potpisali smo sporazum o saradnji koji formalizuje donaciju od 100 miliona dolara koju je Kina dodelila tokom posete predsednika Migela Dijasa Kanela u novembru 2022. godine“, rekao je kubanski ambasador preko Tvitera.

Prema rečima zvaničnika, donacija će „biti namenjena za realizaciju projekata od velikog društvenog značaja“. Pereira je rekao da je to ratifikacija “strateškog učešća Kine u našim planovima ekonomskog i društvenog razvoja”.

S tim u vezi, i Pereira i Venhong su razmotrili napredak postignut u agendi bilateralne saradnje i primenu sporazuma postignutih tokom zvanične posete kubanskog predsednika Kini.Kubanski predsednik je krajem novembra boravio u zvaničnoj poseti Kini, koju je ocenio kao zadovoljavajuću i iznad njegovih očekivanja.

Kineska vlada je posvećena razvoju Kube zasnovanom na saradnji, rekao je Diaz-Kanel, ističući biotehnologiju, energetski sektor i oblasti informacionih tehnologija i sajber bezbednosti u saradnji između dve nacije. Kuba i Kina takođe razvijaju bilateralnu saradnju u obrazovanju i nauci.

Diplomatski odnosi dve nacije datiraju još od 1960. godine, a Kuba je bila prva latinoamerička zemlja koja je uspostavila veze sa Kinom.2 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.plenglish.com/news/2023/01/18/china-formalizes-donation-of-100-million-dollars-to-cuba/  

  2. https://www.telesurenglish.net/news/China-Makes-Official-Donation-of-100-Million-to-Cuba-20230118-0014.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.