MMF: Ruska ekonomija će 2024. rasti brže od američke!

MMF: Ruska ekonomija će 2024. rasti brže od američke!
Foto: CNN

Od početka specijalne vojne operacije, Rusiju su zapadne zemlje napale strogim ekonomskim sankcijama koje su imale za cilj da je izoluju od globalnog finansijskog sistema.

U svom izveštaju objavljenom u utorak, MMF je naveo da je rast bruto domaćeg proizvoda Rusije pao na minus 2,2 odsto u 2022. godini.

Međutim, MMF je predvideo da će se ruski BDP blago oporaviti u 2023. na rast od 0,3 odsto, a za 2024. predviđa se rast ruske ekonomije od 2,1 odsto. To je više od projekcije MMF-a za Sjedinjene Države, za koje se predviđa da će te godine imati rast od samo 1 odsto, što je manje u odnosu na predviđenih 1,4 odsto u 2023. MMF je naveo rat u Ukrajini, kao i više kamatne stope centralnih banaka, kao faktore koji „i dalje utiču na ekonomsku aktivnost“ širom sveta, a u izveštaju se navodi kako je došlo do „slabog ekonomskog rasta“ na globalnom nivou. Fond je takođe primetio da je evropski ekonomski rast prošle godine „bio otporniji nego što se očekivalo“.

Ben Mej, direktor globalnog makro istraživanja u Oksford Economics, rekao je da će rat u Ukrajini, cene roba i sankcije „biti posebno presudni” u određivanju osnovne prognoze ruskog BDP-a u naredne dve godine. U međuvremenu je predvideo rast BDP-a za SAD od 0,8 odsto, što je relativno blizu predviđanju MMF-a od 1 odsto.1 

 

 
 
 
 

  1. https://www.newsweek.com/russias-economy-forecast-outperform-us-within-two-years-1777788?amp=1  

Leave a Reply

Your email address will not be published.