Uprkos pritiscima SAD Afričke zemlje ostaju nesvrstane!

Foto: REUTERS/Siphiwe Sibeko

Južnoafrička zajednica za razvoj (SADC), koja okuplja 16 država u južnom delu kontinenta, pozvala je svoje članice da se drže nesvrstanog stava o sukobima van Afrike, uključujući krizu u Ukrajini. Odluka je doneta na vanrednom samitu Trojke organa SADC o politici, odbrambenoj i bezbednosnoj saradnji, održanom 31. januara u prestonici Namibije Vindhuku.

„Samit je ponovo potvrdio stav Nesvrstanih o sukobima van kontinenta i regiona na multilateralnim forumima“, navodi se u završnom saopštenju, objavljenom u sredu na sajtu južnoafričkog Odeljenja za međunarodne odnose i saradnju.

SADC je kritikovao američku vladu zbog pokušaja da neopravdano utiče na afričku spoljnu politiku nametanjem kaznenih mera onima koji podržavaju Rusiju u trenutnoj krizi u Ukrajini.

Samitu u Vindhuku prisustvovali su šefovi država i vlada Zambije, Lesota, Namibije, Esvatinija i Južne Afrike, kao i resorni ministri Demokratske Republike Kongo (DRK) i Mozambika.

Podsećamo, predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je (419 za 9 protiv) tokom prošle godine Zakon o suzbijanju malignih ruskih aktivnosti u Africi. Zakon je dalje prosleđen Senatu. ANA napominje da je zakon pažljivo formulisan kako bi se omogućilo američkom Stejt departmentu da pokuša da se umeša u rusku politiku u Africi, uključujući vojnu pomoć i sve akcije koje Vašington smatra „malignim uticajem“.1 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://tass.com/world/1570063  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.