Kina podržava ruski nacrt rezolucije o Severom toku!

Foto: AP Photo/Seth Wenig

Kina podržava ruski nacrt rezolucije koji je podnet Savetu bezbednosti UN za istragu terorističkog napada na ruski gasni sistem Severni tok, rekao je novinarima u ponedeljak Džang Jun, stalni predstavnik Kine pri UN.

“Čuli smo poziv članova Saveta bezbednosti da se sprovede istraga o eksploziji. Smatramo da je taj zahtev legitiman”, dodao je kineski diplomata.

„Podržavamo razgovore sa UO i preuzimanje odgovarajućih radnji kako bismo bili sigurni da imamo jasnu sliku o tome šta se dogodilo, a zatim da pozovemo na odgovornost one koji su to uradili“, rekao je Džang Jun.

Rusija je 17. februara podnela nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN za istragu terorističkog napada na gasni sistem. Predlaže se da generalni sekretar UN osnuje nezavisnu međunarodnu komisiju pravnika koja će istražiti sabotažu. U dokumentu se ističe da advokati treba da budu nepristrasni i da imaju međunarodno priznanje i iskustvo. Komisija takođe treba da uključi potreban broj stručnjaka. Ukoliko rezolucija bude usvojena, generalni sekretar UN će u roku od 14 dana podneti izveštaj Savetu bezbednosti UN o konkretnim modalitetima formiranja komisije.1 

 
 
 
 
Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://tass.com/world/1578975  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.