Lavrov: ogroman broj zemalja zainteresovan za pridruživanje BRIKS-u

Foto: Oleg Elkov/Shutterstock

Preko dvadeset novih zemalja želi da se pridruži grupi BRIKS i Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS) izjavio je u ponedeljak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Broj zemalja koje žele da se pridruže BRIKS-u i Šangajskoj organizaciji za saradnju drastično je porastao u poslednje dve godine, uključujući i prvu godinu specijalne vojne operacije. Trenutno broj zemalja iznosi oko dvadeset“, izjavio je Lavrov.

Prvi diplomata je naglasio da je reč o zemljama koje „zaista igraju veoma važnu ulogu u svojim regionima……To uključuje Egipat, Tursku, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Indoneziju, Argentinu, Meksiko i brojne afričke nacije“, rekao je Lavrov. „Samo nabrajanje imena ukazuje na neuspeh [zapadnih] pokušaja da izoluju našu zemlju“, dodao je on. Prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova, efekat je bio suprotan.

„Shvatanje aktuelnih dešavanja kao tektonskog geopolitičkog procesa gura zemlje koje se osećaju samostalno i rukovode se nacionalnim interesima, a ne nečijim hirovima, da se ujedine sa onima koje vide kao istomišljenike. I tu imamo ogromnu priliku za interakciju sa našim kolegama“, zaključio je Lavrov.1 

 
 
 
 
Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://tass.com/politics/1581911  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.