Kuba i Rusija u zajedničkoj borbi protiv američkih sankcija!

Kuba i Rusija u zajedničkoj borbi protiv američkih sankcija!
Foto: plenglish

Moskva i Havana sprovode finansijske mehanizme za zaštitu ekonomske saradnje od američkih sankcija, otkrio je prošle nedelje ruski ambasador na Kubi Andrej Guskov.

„Uspešno se sprovodi uvođenje nezavisnih mehanizama trgovine, koji će pomoći u zaštiti saradnje sa Kubom od negativnog uticaja trgovinske, ekonomske i finansijske blokade Sjedinjenih Država, kao i uspostavljanju veza zaobilazeći finansijske organizacije neprijateljskih država“, rekao je ruski diplomata.

U januaru je predsednik Poslovnog saveta Rusija-Kuba Boris Titov rekao da u cilju ublažavanja efekta zapadnih sankcija zemlje razmatraju nove mehanizme za međusobne transakcije, uključujući transakcije u rubljama i kriptovalutama, kao i klirinške šeme.

Moskva takođe promoviše svoj SPFS međubankarski sistem kao alternativu SVIFT-u, pošto je Zapad pojačao ekonomska ograničenja. Skoro 470 učesnika, uključujući strane subjekte iz 14 zemalja, već se pridružilo SPFS.

Rusija je takođe ubrzala napore da se udalji od američkog dolara i evra ka trgovini u nacionalnim valutama.

Kuba je pod američkim sankcijama više od 60 godina, a Vašington sistematski pojačava kaznene mere.

U međuvremenu, Rusija je trenutno zemlja sa najviše sankcija na svetu nakon što su SAD i njeni saveznici uveli preko 11.000 pojedinačnih ograničenja zbog sukoba u Ukrajini.1


  1. https://www.rt.com/business/572401-russia-cuba-counter-us-sanctions/amp/  

Leave a Reply

Your email address will not be published.