20 miliona dece u EU živi u siromaštvu!

Foto: AP

Skoro 20 miliona dece u zemljama Evropske unije živi u siromaštvu, izveštava organizacija Save the Children. U 2021. broj dece koja su u riziku od siromaštva porastao je za 200.000 na 19,6 miliona, navodi se u novom izveštaju ove organizacije.

Prema izveštaju samo u Nemačkoj više od 2 miliona dece živi u siromaštvu.

„S obzirom da je jedno od petoro dece u siromaštvu u celoj zemlji, ne može biti više izgovora: nemačka vlada mora konačno da ispuni svoja obećanja da će se uhvatiti u koštac sa siromaštvom dece“, rekao je jedan od predstavnika organizacije.

Španija i Rumunija imaju najgore rezultate sa 33,4% i 41,5% dece u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti. Nemačka je bila nešto ispod evropskog proseka sa 23,5%, dok je rizik od siromaštva dece bio najmanji u Finskoj (13,2%) i Danskoj (14%).

Koristeći dodatne podatke dobijene iz 14 evropskih zemalja između oktobra i decembra 2022. godine, grupe za pomoć su saopštile da su rastuće cene hrane za osnovne proizvode kao što su mleko, žitarice i ulje za jelo pogoršale situaciju.

Porodice sa nižim i srednjim prihodima bile su posebno ranjive na povećanje cena.

Deca migrantskog porekla, izbeglice, tražioci azila, deca bez dokumenata i bez pratnje su među najteže pogođenim, navodi se u izveštaju. Ugrožena su i deca koja žive u jednoroditeljskim porodicama, porodicama sa višečlanim siromaštvom, deca sa smetnjama u razvoju i deca koja pripadaju etničkim manjinama.1 

 
 
 
 
 
 
 
 
Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.dw.com/en/1-in-4-children-at-risk-of-poverty-in-europe-report-says/a-64904952  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.