Ruski avioni oborili američki špijunski dron iznad Crnog mora

Ruski borbeni avioni Suhoj 27 srušili su danas špijunski dron američkog vazduhoplovstva „MQ-9 Reaper“ iznad Crnog mora, saopštile su američke vazduhoplovne snage.

Američki dron iznad iznad Crnog mora presrela su dva aviona SU-27 Flanker gde je jedan od ruskih aviona namerno poleteo ispred i ispustio gorivo ispred bespilotne letelice, rekao je američki zvaničnik. Jedan od mlaznjaka je potom oštetio propeler Reapera, koji je postavljen na zadnjem delu drona, rekao je zvaničnik. Oštećenje propelera dovelo je do obaranja drona u međunarodnim vodama u Crnom moru.

Ovaj incident je prvi put da su ruski i američki vojni vazduhoplovi došli u direktan kontakt otkako je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini pre nešto više od godinu dana i verovatno će povećati tenzije između dve Moskve i Vašingtona, a američko ratno vazduhoplovstvo nazvalo je postupke Rusije „nepromišljenim i neprofesionalnim.”

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je u obavestio predsednika Džoa Bajdena o incidentu, rekao je koordinator za komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Kirbi On je rekao da “nije neuobičajeno” da ruski avioni presreću američke avione iznad Crnog mora, i rekao da je bilo i drugih presretanja poslednjih nedelja.

Ruski i američki avioni i doronovi su operisali iznad Crnog mora tokom rata u Ukrajini, ali ovo je prva poznata takva interakcija, potencijalno opasna eskalacija u kritičnom trenutku borbi. SAD koriste dron „Reaper“ iznad Crnog mora od početka rata, koristeći ih za špijuniranje ratom zahvaćenog  područja.1

Bespilotne letelice Reaper koštaju čak 32 milona dolara i mogu da provedu u vazduhu i više od 24 h i lete i do visine od 15 km. Imaju senzore i mogućnosti da prikupljaju obaveštajne podatke i vrše izviđanje tokom dužeg vremenskog perioda, što ih čini idealnom platformom za praćenje kretanja na bojnom polju i u Crnom moru.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://edition.cnn.com/2023/03/14/politics/russian-jet-us-drone-black-sea/index.html  

  2. https://engineerine.com/mq-9-reaper-vs-bayraktar-tb-2/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.