Ši Đinping stigao u državnu posetu Rusiji, prvu od početka rata u Ukrajini

Foto: Sergei Savostyanov/TASS

Kineski predsednik Ši Đinping doputovao je danas u državnu posetu Rusiji, prvu od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Avion kineskog lidera sleteo je na moskovski aerodrom oko 12.59 časova po moskovskom vremenu.

Državna poseta Si Đinpinga Rusiji trajaće od 20. do 22. marta. Ruska Federacija je prva zemlja koju je kineski lider posetio od svog reizbora 10. marta na treći mandat od strane Nacionalnog narodnog kongresa (parlamenta). Prema diplomatskom protokolu, državna poseta je najveća u stepenu inostranih poseta. 1

Pomoćnik Kremlja Jurij Ušakov rekao je novinarima da će ruski predsednik Vladimir Putin i Ši Đinping razgovarati licem u lice u Kremlju u ponedeljak popodne. Razgovori će biti nastavljeni 21. marta, kada će se liderima pridružiti i članovi delegacija. Osim toga, Ši Đinping bi trebalo da se sastane sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom u utorak ujutro.

Prema rečima pomoćnika ruskog predsednika Jurija Ušakova, lideri Rusije i Kine potpisaće zajedničku deklaraciju o produbljivanju partnerstva dve zemlje, kao i zajedničku izjavu o planu razvoja ključnih oblasti rusko-kineske ekonomske saradnje do 2030. godine. Prema ekspertima koje su intervjuisale Vedomosti, poseta je demonstracija čvrstih veza između Rusije i Kine i mogla bi da dovede do zajedničkih izjava o ukrajinskom sukobu.

Tokom posete se očekuje potpisivanje “preko deset” dokumenata o različitim oblastima saradnje. Strane će razmeniti i stavove o rešavanju ukrajinskog sukoba, uključujući „12 tačaka” takozvanog Pekinškog mirovnog plana, koji je Kina predstavila krajem februara.

Očekuje se da će lideri Rusije i Kine razgovarati o političkim i međunarodnim pitanjima, uključujući sukob u Ukrajini, rekao je šef Škole za orijentalne studije HSE Andrej Karnejev. Osim toga, ekspert ne isključuje zajedničku izjavu Putina i Ši Đinpinga o situaciji u Ukrajini. Direktor Centra za sveobuhvatne evropske i međunarodne studije Univerziteta HSE Vasilij Kašin dodao je da u stavu Kine o Ukrajini nema ničega što bi se moglo smatrati neprihvatljivim za Rusiju.2

 

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://tass.com/world/1591245  

  2. https://tass.com/pressreview/1591147  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.