EU parlament rehabilituje fašizam. Održana konferencija o Alojziju Stepincu

U sedištu Evropskog parlamenta održana je konferencija o Alojziju Stepincu, koju je organizovala evroposlanica HDZ-a Željana Zovko. Uprkos svim protestima i reakcijama, konferencija o Stepincu je ipak održana. 

U protesnom pismu upućenom od strane srpske diplomatske misije je izraženo duboko žaljenje zbog posebnog isticanja lika i dela Stepinca u prostorijama EP, imajući u vidu da je reč o istorijskoj figuri koja u “Srbiji otvara bolna poglavlja iz prošlosti”. Takođe se navodi da je za sve građane Srbije, ali i za Srpsku pravoslavnu crkvu, Stepinac ličnost koja je bila saučesnik u masovnim zločinima nad Srbima, Jevrejima, Romima i drugim nehrvatskim zajednicama tokom Drugog svetskog rata.

Takođe, dodaje se da je istorijski potvrđeno da je Stepinac pozdravio osnivanje “Nezavisne države Hrvatske”, sarađivao sa rukovodstvom NDH i imao aktivnu ulogu u nasilnoj konverziji velikog broja Srba u katoličku veru.

“Kao što je već poznato, za navedeno je osuđen na 16 godina zatvora po završetku rata, u Zagrebu, 1946. godine. Proces kanonizacije Stepinca je kontroverzno i otvoreno pitanje i za odnose Katoličke crkve, Svete Stolice i SPC”, navodi se u pismu. 1

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je stav zvanične Srbije da je održavanje konferencije pokušaj rehabilitacije i relativizacije pokreta koji je simbolizovao genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima. Takođe, dodao je i da ovakve konferencije ne okupljaju veliki broj ljudi, te da to nije zvaničan stav Evropskog parlamenta. 

“Put pomirenja u našem regionu ne može da vodi preko rehabilitacije Alojzija Stepinca, a naročito ne u evropskim institucijama. Ove institucije ispred kojih se nalazimo nastale su na pobedi nad fašizmom. Gde će veća ironija od toga? Oni koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, ne znam kako bi gledali na to da se u ovim zgradama vrši rehabilitacija fašizma”, rekao je Dačić.

“Mislimo da je to duboko kontraproduktivan, provokativan potez, koji pokazuje koliko EU nema isti tretman prema svim zemljama, koliko je nekima sve dopušteno, i zato smo uputili protest evropskim institucijama. Mi znamo da od tog protesta neće biti ništa, ali barem da se zna da smo protestovali”, dodao je srpski ministar spoljnih poslova. 

U Briselu je danas boravio i ministar odbrane Srbije MIloš Vučević koji je, na novinarsko pitanje da prokomentariše konferenciju o Stepincu u EP, rekao da to nije dobro ni za Evropu i da, “ako Evropa prihvata takve sadržaje, onda je on zabrinut za Evropu”. 

Oglasio se i direktor centra Simon Vizental iz Jerusalima Efraim Zurof koji je izjavio da svaki pokušaj odavanja počasti ili veličanja ličnosti koje su podržavale genocidnu vlast Nezavisne Države Hrvatske jeste sramota i da mu se treba suprotstaviti.  

“Stepinac koji je podržavao NDH i vođu njenih masovnih ubica Antu Pavelića, koji je bio odgovoran za pokretanje tri genocida, nad Srbima, Jevrejima i Romima, zaslužuje da se o njemu govori loše, a ne da se hvali”, napisao je Zurof.2

 

 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://informer.rs/planeta/balkan/778286/stepinac-ustase-evropa-hrvatska-poslanici  

  2. https://www.euronews.rs/evropa/vesti/81720/konferencija-o-stepincu-u-ep-uprkos-brojnim-protestima-zurof-odavanje-pocasti-onima-koji-su-podrzavali-ndh-je-sramota/vest  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.