Čad nacionalizuje svu imovinu naftne kompanije “Exxon Mobil”

Foto: AP

Čad koji ima 10. najveće rezerve u Africi i izvozi 90 % proizvedene nafte je nacionalizovao svu imovinu i prava, uključujući dozvole za i odobrenja za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, koja su pripadala podružnici “Exxon Mobil”-a, navodi se u saopštenju ministarstva energetike i nafte te zapadnoafričke države objavljenom krajem prošle nedelje.

“Exxon Mobil”je u decembru 2022. rekao da je zatvorio prodaju svojih naftnih instalacija u Čadu i Kamerunu kompaniji “Savannah Energy” ugovorom od 407 miliona dolara, ali je vlada Čada osporila sporazum.

Vlada je tada upozorila da bi mogla zatražiti od sudova da blokiraju kupovinu imovine kompanije “Exxon Mobil” u zemlji i da preduzmu dalje korake da zaštiti svoje interese.

Imovina “Exxon Mobil”-a uključivala je 40 odsto udela u čadskom naftnom projektu Doba, koji se sastoji od sedam naftnih polja sa kombinovanom proizvodnjom od 28.000 barela dnevno.

To je takođe uključivalo “Exxon”-ovo interesovanje za više od 1.000 km naftovoda Čad-Kamerun od zemlje bez izlaza na more do obale Atlantskog okeana.1

U petak, kompanija “Savannah Energy” je rekla da planira da ostvari sva svoja zakonska prava da ospori potez Čada da nacionalizuje naftna porstrojenja u toj afričkoj zemlji.

„Postupci Republike Čad direktno krše konvencije čiji su SCI i Republika Čad, između ostalih, strane“, navodi se u saopštenju.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.aljazeera.com/news/2023/3/24/chad-says-it-has-nationalized-all-assets-owned-by-exxon-mobil  

  2. https://www.reuters.com/business/energy/savannah-energy-plans-pursue-legal-rights-over-chads-nationalisation-move-2023-03-24/?fbclid=IwAR1qKYARMeSA4Kw-IcB1wXHu1so7eYdorYw2Qhr3hAND-xikZPPQcVLc3uA  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.