Kina i Honduras uspostavljaju diplomatske odnose

Foto: Greg Baker/AP

Kina i Honduras su 26. marta 2023. formalno uspostavili zvanične diplomatske odnose, pri čemu su dve zemlje potpisale zajedničko saopštenje i dogovorile se da razmene ambasadore što je pre.

Uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kine i Hondurasa otvara mogućnosti za dve zemlje da unaprede međusobno razumevanje i unaprede saradnju.

Predsednica Hondurasa Ksomara Kastro izrazila je nadu da će Honduras nastojati da uspostavi formalne diplomatske odnose sa Narodnnom republikom Kinom, čime će prekinuti veze sa Tajvanom. Istog dana, na redovnoj konferenciji za novinare, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da Peking pozdravlja ovu izjavu, dodajući da je „Kina spremna da razvija prijateljske odnose sa svim zemljama, uključujući Honduras na osnovu principa jedne Kine. .”1

Ovaj događaj će sigurno preoblikovati geopolitički pejzaž u Latinskoj Americi, otvarajući put Hondurasu da postane važan trgovinski i investicioni partner Kine u Centralnoj Americi.

Postoje različiti razlozi za uspostavljanje formalnih diplomatskih odnosa između Hondurasa i Kine, uključujući ekonomske, političke i diplomatske razloge.

Ekonomski, ovaj potez ima smisla za Honduras jer je Kina druga po veličini ekonomija na svetu, a takođe je i jedan od njegovih glavnih trgovinskih partnera. Uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa Kinom, Honduras se može nadati da će dalje promovisati trgovinu i investicije, proširiti izvozno tržište i privući više kineskih preduzeća da investiraju u Honduras.

Politički, Honduras se nada da će iskoristiti priliku za uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kinom da učvrsti svoju poziciju u Centralnoj Americi i ojača svoj glas u međunarodnim odnosima.

Diplomatski, na zemlju su možda uticale i druge latinoameričke zemlje, kao što su Dominikanska Republika, Panama i Salvador, koje su poslednjih godina uspostavile diplomatske odnose sa Kinom.

Uspostavljanje diplomatskih odnosa između Hondurasa i Kine omogućiće zemlji da iskoristi iskustvo i tehnologiju Kine i promoviše svoj ekonomski razvoj. Istovremeno, Honduras će verovatno postati važan trgovinski i investicioni partner Kine u Centralnoj Americi.

Pored toga, uspostavljanje diplomatskih odnosa između Hondurasa i Kine imaće uticaj na diplomatski pejzaž u Latinskoj Americi. Region Latinske Amerike je tradicionalna sfera uticaja za Sjedinjene Države, ali poslednjih godina uticaj Kine u regionu stalno raste. Uspostavljanje diplomatskih odnosa između Hondurasa i Kine dodatno će ojačati uticaj Kine u Latinskoj Americi, a samim tim i dodatno zaoštriti već zategnute američko-kineske odnose.2

 

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.france24.com/en/americas/20230326-in-blow-to-taiwan-honduras-and-china-officially-establish-diplomatic-relations  

  2. https://www.china-briefing.com/news/china-and-honduras-establish-diplomatic-relations/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.