Brazil i Kina odbacuju dolar i prelaze na trgovinu u domaćim valutama

Brazil i Kina su postigle dogovor o odbacivanju američkog dolara u korist sopstvenih valuta u trgovinskim transakcijama.

Dve države zaključile su sporazum o bilateralnoj trgovini kineskim juanima i planiraju da prošire saradnju u sektorima proizvodnje hrane i ekstrakcije minerala, izjavio je u četvrtak kineski zamenik ministra trgovine Guo Tingting.

Najavljeno je i osnivanje klirinške kuće koja bi omogućila obračune bez korišćenja američkog dolara, kao i kreditiranje u nacionalnim valutama kako bi se olakšale i smanjile troškove transakcija i oslobodila zavisnosti od dolara u bilateralnim odnosima.1

Brazilski predsednik Lula da Silva trebalo bi da poseti Kinu između 11. i 13. aprila kako bi se sastao sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom.

Brazilska agencija za promociju trgovine i investicija saopštila je da se očekuje da će novi aranžman „smanjiti troškove“ i „promovisati još veću bilateralnu trgovinu i olakšati investicije“.

Kina je najveći trgovinski partner Brazila, na koju otpada više od petine ukupnog uvoza, a slede je Sjedinjene Države. Kina je takođe najveće izvozno tržište Brazila, na koju otpada više od trećine ukupnog izvoza.

Kina je pretekla Sjedinjene Države kao najveći trgovinski partner Brazila još 2009. Danas je Brazil najveće tržište za kineske investicije u Latinskoj Americi.  2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://sputniknews.com/20230330/brazil-china-sign-agreement-to-trade-in-yuan-1108944998.html  

  2. https://www.foxbusiness.com/markets/brazil-china-strike-trade-deal-agreement-ditch-us-dollar  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.